Strani investitori žele da Srbija ubrza ka EU

21.11.2023

13:01

0

Savet stranih investitora predstavio je „Belu knjigu 2023“ i uz „lokalne preporuke Vladi, sugerisao i ubrzanje puta ka članstvu u Evropskoj Uniji

Strani investitori žele da Srbija ubrza ka EU
Copyright AP Photo/Shakh Aivazov

Povodom današnjeg predstavljanja "Bele knjige" Saveta stranih investitora za ovu godinu, Renata Pindžo je rekla za Tanjug da članice Saveta insistiraju na intenziviranju nastavka pregovora sa EU, jer je srpska privreda duboko integrisana u privredu EU, odnosno lance snabdevanja.

- Mora se nastaviti sa harmonizacijom propisa za naše domaće prilike. Mi želimo što više da učestvujemo u donošenju propisa, da se oni implementiraju u potpunosti, i naravno uvek važno pitanje a to je borba protiv sive ekonomije", poručila je ona.

Godina na izmaku je zabeležila određeni stepen napretka ekonomskih preduslova u zemlji u odnosnu na prethodnu.

- Ukoliko merimo u procentima to je 28 odsto u odnosu na preporuke koje su, između novembra prošle godine i oktobra ove godine, dale članice Saveta stranih investitora - navela je Pindžo.

Kaže da je "Bela knjiga" zanimljiva zato što nju pišu same članice, koje iz svoje prakse pišu koje su to prepreke i izazovi sa kojima se susreću, i u kom pravcu bi trebalo da se napravi napredak kako bi njihovo poslovanje bilo bolje.

Pindžo navodi da ovogodišnja knjiga sadrži 397 novih preporuka, i dodaje da se taj broj preporuka povećava iz godine u godinu, ne samo zato što se određene preporuke ispunjavaju ili ne ispunjavaju, već zbog dinamičnog okruženja u kojem se danas živi.

- Ta makroekonomska stabilnost je izuzetno važna, kako za strane, tako i za domaće investitore, imajući u vidu da živimo u vremenima koja su, nakon kovida, postala izazovna i po pitanju geopolitičkih izazova. Tu su cene energenata, koje značajno utiču na cene svih ostalih proizvoda, ali i pitanje inflacija - navela je ona.

Pindžo kaže da primećeno usporavanje inflacije, koja je u oktobru iznosila 8,5 odsto međugodišnje, ohrabruje strane investitore u Srbiji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike