Putari održavaju građevinarstvo živim

09.02.2024

12:58

0

Vrednost izvedenih građevinskih radova u poslednjem kvartalu 2023. veća je za gotovo šest procentnih poena nego što je bila inflacija

Putari održavaju građevinarstvo živim
Ilustracija - Copyright Printscreen/Putevi Srbije

Prema podacima koji su prikupljeni u četvrtom kvartalu prošle godine, vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji porasla je u tekućim cenama za 13,9% u odnosu na isti period 2022. godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

To je za 5,9 procentnih poena više nego što je bila inflacija, pa je toliko i veća zarada građevinaca.

Rast vrednosti radova u stalnim cenama (koje isključuju uticaj inflacije) od 11,1% ukazuje na povećani obim radova

Kako se navodi, posmatrano prema vrsti građevina, ukupna vrednost građevinskih radova u ovom kvartalu u odnosu na isti godinu dana pre povećana je na „ostalim građevinama“ za 20,3%, a na zgradama je opala za 4% u stalnim cenama.

To je još jedan pokazatelj da je stanogradnja posutala zbog visokih cena kvadrata i još preskupih hipotekarnih kredita a da zamajac u građevinarstvu održava gradnja puteva i infrastrukture.

U četvrtom kvartalu 2023. godine u odnosu na isti period prethodne godine, prema podacima RZS, vrednost izvedenih građevinskih radova najviše je povećana u regionu južne i istočne Srbije (22,6 odsto), Beogradskom regionu (20,3 odsto) i regionu Vojvodine (16,4 odsto), dok je vrednost izvedenih građevinskih radova opala samo u regionu Šumadije i Zapadne Srbije i to 7,9 odsto, u stalnim cenama.

Statistički podaci pokazuju i da je od ukupne vrednosti ostvarenih građevinskih radova na teritoriji Srbije izvedeno 97,7%, dok je preostalih 2,3% izvedeno na gradilištima u inostranstvu.

Vrednost izvedenih radova izvođača iz Srbije u četvrtom kvartalu 2023., za radove koji su izvođeni na teritoriji Srbije i inostranstva, povećana je za 12,5% u odnosu na isti period 2022. u tekućim cenama, dok je u stalnim cenama ostvaren rast za 9,8%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike