EXPO 2027: Ipak će biti i javnih nabavki

05.02.2024

12:47

0

Vlada Srbije donela je Uredbu kojom se bliže uređuju pravila postupaka budućih javnih nabavki u vezi sa realizacijom međunarodne specijalizovane izložbe

EXPO 2027: Ipak će biti i javnih nabavki
EXPO 2027 - Copyright Foto:Vojvodinauzivo.rs

Za potrebe Specijalizovane međunarodne izložbe EXPO Belgrade 2027. će ipak biti javnih nabavki, odlučila je Vlada Srbije.

Skupština Srbije je u oktobru prošle godine usvojila poseban Zakon o posebnim postupcima radi izgradnje potrebnih objekata za međunarodnu izložbu EXPO Beograd 2027. i Nacionalnog stadiona, kojim se isključuje primena Zakona o javnim nabavkama.

Međutim, iako javnih nabavki neće biti što se tiče građevinskog dela projekta ipak će ih biti je je Vlada sada donela Uredbu o pravilima postupka nabavke dobara, usluga ili radova potrebnih za realizaciju međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027.

Uredbom su predviđeni limiti za sprovođenje postupka nabavke za koji se objavljuje javni poziv za podnošenje ponuda svim zainteresovanim firmama 12 miliona dinara za dobra i usluge i 24 miliona dinara za radove.

Za javne nabavke do 12, odnosno 24 miliona dinara, potrebno je da naručilac pošalje poziv na adrese najmanje tri firme, odnosno privredna subjekta, koja su prema saznanjima naručioca i na osnovu rezultata istraživanja tržišta sposobna da izvrše nabavku, dok za nabavke vrednosti preko 12 miliona dinara za dobra i usluge, odnosno 24 miliona dinara za radove, uredba propisuje da se objavljuje i javni poziv.

Uredbom je predviđeno da u postupcima nabavki dobara i usluga čija je procenjena vrednost 3,5 miliona dinara i manja, odnosno u postupcima nabavki radova čija je procenjena vrednost šest miliona dinara i manja, naručilac putem Portala šalje poziv za podnošenje ponuda i ukoliko smatra da je potrebno i konkursnu dokumentaciju, jednom ili većem broju privrednih subjekata koja su prema saznanjima naručioca i na osnovu rezultata istraživanja tržišta sposobna da izvrše nabavku.

U uredbi stoji i da naručilac u postupku nabavke dodeljuje ugovor ekonomski najpovoljnijoj ponudi na osnovu cene ili odnosa cene i kvaliteta, odnosno troška i kvaliteta.

Precizirano je i da predmet nabavke može biti kupovina, zakup i lizing dobara, projektovanje i izvođenje radova, kao i pružanje usluga, a može obuhvatiti i pružanje usluga ako su one nužno vezane za isporuku dobara, kao što je montaža, prevoz, osiguranje ili druge usluge definisane od strane naručioca.

Uredba predviđa i da je naručilac dužan da donese godišnji plan nabavki koji sadrži podatke o predmetu nabavke, procenjenoj vrednosti i vrsti postupka nabavke,  okvirno vreme pokretanja postupka, kao i da plan nabavki i sve njegove kasnije izmene ili dopune, naručilac objavljuje na posebnom modulu u okviru Portala javnih nabavki.

Naručilac je dužan da u toku planiranja nabavki, u postupku nabavke ili tokom izvršenja ugovora o nabavci preduzme sve potrebne mere kako ne bi došlo do korupcije, a dužan je i da preduzme sve mere u cilju utvrđivanja, spreč

Predviđeno je i da naručilac može da zahteva od privrednog subjekta da mu dostavi sredstvo obezbeđenja za ozbiljnost ponude, za ispunjenje ugovornih obaveza, za otklanjanje nedostataka u garantnom roku, od odgovornosti za prouzrokovanu štetu ako je nastala u vezi sa obavljanjem određene delatnosti, kao i za povraćaj avansa.

U Uredbi je navedeno i da se ponude otvaraju javno putem Portala odmah nakon isteka roka za podnošenje, odnosno istog dana i da se o postupku otvaranja ponuda vodi se poseban zapisnik.   

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike