Problemi u e-komercu: Otpuštaju i Pejpal i UPS

31.01.2024

09:28

0

Autor: R.B.

Dve velike američke firme najavile su dalje smanjenje obima radne snage

Problemi u e-komercu: Otpuštaju i Pejpal i UPS
Pejpal - Copyright Profimedia

Jedna od pionira u internet plaćanju, „Pejpal Holdings“ će smanjiti svoju radnu snagu za oko 9% pošto se glavni izvršni direktor Aleks Kris, koji je preuzeo tu poziciju u septembru, bori sa sve većom konkurencijom, pritiscima na profit i nizom sniženih ocena analitičara. U pismu zaposlenima Kris je rekao da je doneta odluka da se kompanija „svede na pravu veličinu”, prenosi Bloomberg.

„Pajpal“, koji je na kraju 2022. zapošljavao oko 29.900 radnika, najavio je sličan krug smanjenja obima radne snage i prošlog januara a najnoviji potez pogodiće oko 2.500 zaposlenih.

Ukidanje poslova će omogućiti kompaniji da se „kreće brzinom potrebnom za isporuku za naše klijente i podstiče profitabilan rast“, rekao je Kris u pismu.

Problema ima i na drugoj strani e-komerca, u dostavi.  Druga velika američka kompanija, firma za dostavu paketa „UPS“ u zadnjem kvartalu je prepolovila neto dobit na 1,6 milijardi dolara.

Standardno rešenje je, naravno, otpuštanje radnika pas je i ovoga puta najavljeno ukidanje 12.000 radnih mesta (imaju 500.000 zaposlenih u svetu), kako bi se najlakše došlo do milijardu dolara uštede.

Glavna izvršna direktorka Karol Tome rekla je da će većina poslova biti ukinuta u Upravi i kod izvođača.

U septembru je UPS postigao dogovor o novom kolektivnom ugovoru sa sindikatom „Timsters“, koji uključuje povećanje plata i 7.500 novih stalnih radnih mesta.

Kompanija ove godine očekuje prihod do 94,5 milijardi dolara, što je ispod očekivanja analitičara Volstrita, a uprkos lošim rezultatima, „UPS“ će povećati tromesečnu dividendu za jedan cent po deonici.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike