Da li će se otvarati rudnici na Avali i Kosmaju?

29.01.2024

13:08

0

Povodom navoda da se Prostorni plan područja posebne namene Predela izuzetnih odlika Avala - Kosmaj radi za potrebe rudarenja, iz resornog ministarstva odgovaraju...

Da li će se otvarati rudnici na Avali i Kosmaju?
Avalski toranj - Copyright Profimedia

U Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije tvrde da otvaranje rudnika na Avali, kao ni na Kosmaju nije planirano.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je za Tanjug da će se sve što će se raditi na području Avala i Kosmaja „raditi u skladu sa Prostornim planom za to područje“.

Ona je kazala da se rade izmene tog plana i da je iz njega rudarstvo izvučeno iz konteksta.

– Svaki prostorni plan sadrži deo koji se odnosi i na mineralne sirovine. Svakako sve što se radi, radiće se u skladu sa javnim uvidom. Tako da će apsolutno javnost imati adekvatnu mogućnost da da svoje komentare, a onda će to nadležne institucije uzeti u obzir – rekla je Đedović Handanović.

Ona je dodala da i da je Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture već takođe ranije dalo odgovor na pitanje šta će se raditi na području Avale i Kosmaja.

Privremeni direktor Agencije za prostorno planiranje i urbanizam Srbije Đorđe Milić izjavio je ranije da su lažni i zlonamerni navodi da se Prostorni plan područja posebne namene Predela izuzetnih odlika Avala - Kosmaj radi za potrebe rudarenja i da se takve tvrdnje iznose kako bi se kod građana izazvala panika.

On je naveo da je cilj Prostornog plana stvaranje planskog osnova za zaštitu, korišćenje, uređenje i podsticanje održivog razvoja tog područja.

– Prostorni plan područja posebne namene Predela izuzetnih odlika Avala i Kosmaj se radi u cilju stvaranja planskog osnova za zaštitu, korišćenje, uređenje i podsticanje održivog razvoja ovog područja. Svi komentari na društvenim mrežama, koje prenose pojedini mediji su neistiniti, zlonamerni, predstavljaju širenje lažnih vesti i imaju za cilj izazivanje panike i nereda – kazao je Milić.

Pre nekoliko dana nevladina organizacija "Naša mesna zajednica" iznela na društvenoj mreži X tvrdnju da Prostorni plan za Avalu i Kosmaj "omogućava eksploataciju i istraživanje ruda" između ove dve planine kod Beograda, te da je navodno "eksploatacija ruda planirana na području Šuplje stene, starog rudnika cinabarita pod Avalom, a istraživanje ruda na području opština Voždovac, Sopot i Barajevo".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike