Proradila najveća vetrenjača na svetu, viša od zgrade bivšeg CK

02.08.2023

15:54

0

Autor: 24sedam

Najveći vetroturbina na svetu, MySE 16-260 u Južnom kineskom moru, za desetak je metara viši od poznatog beogradskog repera, zgrade bivšeg CK (sada Ušće 1)

Proradila najveća vetrenjača na svetu, viša od zgrade bivšeg CK
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović Pritscreen/Youtube/Global Update

Najveća vetrenjača na svetu je u pogonu i struju sada od vetra na MySE 16-260 pravi generator od 16MW smešten u gondoli na visini od 152 metra. To je za desetak metara više od zgrade koja je dugo bila prepoznatljivi reper Beograda i njegova najviša zgrada - "CK" (sedište nekadašnjeg Centralnog komiteta SKJ, danas kula "Ušće1")

Lopatice kineskog energetskog džina i čuda inženjeringa su duge 123 metra a prečnik kruga koji zahvataju je 260 metara. One će zahvatiti vetra dovoljno da se strujom snabdeva 80.000 građana.

Ova vetroturbina, koju je razvila kompanija „Ming Jang“, može da podnese tajfune koji duvaju preko 280 kilometara na sat, što je izuzetno bitno s obzirom na to da se nalazi u ćudljivom Južnom kineskom moru, gde jaki vetrovi duvaju više od dve trećine godine.

Osim što će praviti struju ova vetroturbina će doprineti i zaštiti čovekove okoline jer će njenim radom biti „ušteđeno“ oko 56.000 tona ugljendioksida, koliko bi se u atmosferu ispustilo iz termoelektrana kojih je Kina puna.

Ali, Kinezi se ni ovim džinom ne zadovoljavaju i „Ming Jang“ je već početkom ove godine najavio da razvija vetroturbinu snage 18 MW, sa rotorom od 280 metara i dužinama lopatica od 140 metara.

Prošle godine u svetu je zabeleženo rekordno povećanje u proizvodnji struje iz vetra, 265 teravat-sati je za 14 odsto više u odnosu na godinu dana ranije.

Međutim, da bi se dostigla planirana neto nulte emisije do sredine stoleća, mora se do 2030. godišnje instalirati 350 GW novih vetroparkova, proračunala je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).
Prošle godine je instalisano 75 GW, tako da smo od toga još daleko.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike