Evo kada stiže 2.100 evra subvencije za euro6, a ima i velika novina

26.01.2024

15:22

0

Autor: R.B.

Predlog odluke o subvencijama od 2.100 evra za zamenu starih automobila novijima je spremljen, a u njemu je bitna jedna nova stavka

Evo kada stiže 2.100 evra subvencije za euro6, a ima i velika novina
Copyright Profimedia

Dugo najavljivani trenutak, a očekivan od kupaca automobila za 1. januara, je sada veoma blizu i već za dve, tri nedelje moći će da zamene svoj stari automobil sa euro3 ili euro4 motorom za onaj sa aktuelnim standardom euro6, najavljuju iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Mirko Koković, pomoćnik direktora Agencije, za Biznis.rs rekao je da su svi pravni akti koje je neophodno izraditi pre početka deregistracije urađeni, i da bi uskoro trebalo da počne cela akcija.

– Trenutno institucije koje učestvuju u ovom procesu razmatraju predlog i u najskorije vreme, za dve do tri nedelje, očekujemo početak najavljene deregistracije. Napominjem da nisu probijeni nikakvi rokovi, jer je i bilo najave da će javni poziv biti raspisan tokom 2024. godine, a to će se i desiti u narednih nekoliko nedelja – ističe Koković.

U pripremljenom dokumentu nalazi se i jedna velika izmena, koja će obradovati sve su dosad u najavama bili zapostavljeni kao potencijalni kupci novih ili novijih vozila.

Naime, deregistracija sada podrazumeva predaju na reciklažu dizelaša ali i benzinaca radi dobijanja subvencije od 2.100 evra za kupovinu vozila sa euro6 motorom. Dosad se, bar u javnosti, govorilo samo o dizelašima.

Koković je uveren da se sada ne mogu pojaviti bilo kakvi problemi i nesuglasice, jer su svi predlozi i akti usklađeni između ministarstava saobraćaja, zaštite životne, unutrašnjih poslova i Agencija za bezbednost saobraćaja.

Program za bolji vazduh usvojen 2022.

Sredinom decembra 2022. godine Vlada Srbije usvojila je Program zaštite vazduha u Republici Srbiji od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom, a jedna od mera i aktivnosti za poboljšanje kvaliteta vazduha je i finansijski podsticaj za zamenu najstarijih dizel vozila novijim, koja manje zagađuju životnu sredinu.

Podsticaji za nabavku ekološki čistijih vozila iznosiće 2.100 evra za kupovinu putničkog automobila, 2.500 evra za kupovinu lakih teretnih vozila (kamioni čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 12 tona) i 2.900 evra za kupovinu autobusa.

Takođe je naglašeno da finansijski podsticaji pokrivaju 35% troškova nabavke polovnih euro 6 vozila.

Za realizaciju planova iz strateškog dokumenta najavljena su ulaganja od 2,6 milijardi evra, od kojih je 102 miliona evra namenjeno za obnovu voznog parka otpremanjem najstarijih putničkih vozila, lakih teretnih vozila, kao i autobusa, u centre za reciklažu.

Ova mera podrazumeva da će se subvencijama omogućiti otpremanje najstarijih vozila iz voznog parka u reciklažne centre, a cilj je da do 2025. godine na ovaj način bude otpremljeno 122.300 vozila, a u 2026. godini još 17.900.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike