Skupo "zaključavanje": Maloprodaja pala gotovo četiri odsto

18.12.2020

10:21 >> 12:00

0

Posledice kakve bi mogle da pogode i Srbiju. Britanska maloprodaja oštro je pala prošlog meseca usled četvoronedeljnog zaključavanja u Engleskoj

Skupo "zaključavanje": Maloprodaja pala gotovo četiri odsto
Copyright Tanjug/Jonathan Brady/PA via AP

Tokom „lokdauna“ bile su zatvorene prodavnice neesencijalne robe, a današnji zvanični podaci pokazuju ozbiljne ekonomske posledice. Tako nešto čeka verovatno i Srbiju, iako je ovdašnje “zaključavanje” mnogo blaže nego u nekim delovima Evrope.

Promet u trgovini na malo je pao u novembru za 3,8 posto, nakon oktobarskog rasta od 1,3 procenta, što je najveći pad od aprila kada su prvi put bile uvedene restriktivne mere zbog pandemije koronavrusa, izveštava Rojters.

Na godišnjem nivou, rast trgovine na malo se prošlog meseca prepolovio na 2,4 odsto sa nivoa od 5,8 procenata, saopštio je britanski Nacionalni zavod za statistiku.

Maloprodaja je bila jedna od retkih svetlih tačaka u britanskoj ekonomiji od izbijanja kovid pandemije, za koju Banka Engleske procenjuje da je uticala na pad bruto domaćeg proizvoda za više od 11 procenata tokom 2020. godine.

S druge strane, jutros objavljeno istraživanje o poverenju potrošača u decembru pokazalo je najveći skok u poslednjih osam godina, pošto su domaćinstva optimistično reagovala na vesti o uvođenju vakcina protiv koronavirusa.

Pročitajte još

Ipak, slika maloprodajnog sektora je vrlo mešovita – onlajn prodavci cvetaju, supermarketi beleže solidne rezultate, dok se mnogi prodavci odeće muče zbog zatvaranja trgovina u glavnim ulicama.

Prema podacima o inflaciji, objavljenim ove nedelje, cene odeće i obuće su zabeležile najveći pad u poslednjih deset godina, delom i zbog neuobičajeno velikih popusta za vreme “crnog petka”.

Britanska centralna banka procenjuje da će ekonomija u celini zabeležiti pad nešto veći od jedan odsto u poslednjem kvartalu 2020. godine, malo blaži nego što se pribojavala pre mesec dana, ali istovremeno predviđa sporiji rast početkom 2021. godine zbog dugotrajnijih mera ograničenja.

I u Srbiji se privrednici, pogotovo trgovci, pribojavaju da ni delimično „zaključavanje“ kakvo je primenjeno neće ublažiti veoma loše posledice.

Privredna komora Srbije je apelovala na Krizni štab da se ukinu ograničenja rada najvećeg broja prodajnih objekata do 17 časova a potpuno vikendom, ali je Krizni štab procenio da je to u ovom trenutku prerano i da bi zdravstvene posledice bile mnogo gore.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike