Balkansko slobodno tržište rada: Šta donose protokoli iz Skoplja

22.01.2024

15:43

0

Autor: G.M.Š.

U Skoplju su danas, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, potpisana dva protokola koji će omogućiti uspostavljanje slobodnog tržišta rada za zemlje Otvorenog Balkana

Balkansko slobodno tržište rada: Šta donose protokoli iz Skoplja
Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE

Tržišta radnika u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji od danas su na čvrstom putu da budu povezani tako da radnici ali i poslodavci mogu bez prepreka da koriste poslovne prilike na teritorjii gde živi 11 miliona stanovnika - potencijalnih potrošača.

U Skoplju su, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, potpisana dva protokola: Protokol o sprovođenju sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Protokol o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana.

Sporazume je u ime srpske strane potpisao državni sekretar u Ministarstvu finansija, Gojko Stanivuković, a ispred Albanije i Severne Makedonije to su učinili predstavnici nadležnih ministarstava.

Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio danas, pre potpisivanja, da će ti protokoli omogućiti da od 1. marta stupi na snagu potpuno slobodno tržište rada zemalja Otvorenog Balkana.

On je rekao da se mesecima čekalo na ovo potpisivanje i da je to velika i važna vest, pošto će zajedničko tržište rada doprineti stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i za domaće i za strane kompanije, kao i da će doprineti prevazilaženju problema sa nedostajućom radnom snagom i stvaranju tržišta radne snage od skoro 11 miliona stanovnika.

Start 1. marta, ali...

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da je, potpisivanje tehničkih protokola najbolji odgovor na potrebe privrede regiona.

Uspostavljanje zajedničkog tržišta rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koje počinje 1. marta, po rečima Čadeža, doneće višestruke koristi građanima, privredi i ekonomiji regiona u celini, objavila je PKS.

"Građani će bez posebnih procedura moći da se zapošljavaju u druge dve države pod istim uslovima kao i državljani tih zemalja, a kompanije, lokalne i strane, koje posluju u zemljama Otvorenog Balkana biće u prilici da nedostajuće kadrove pronađu na susednom tržištu, bez papiroloških i institucionalnih barijera", objasnio je predsednik PKS.

Kako je dodao, mogućnost ljudi da se zaposle u zemljama okruženja smanjiće njihovu potrebu i želje da odlaze van regiona, a veruje i ublažiti ogroman problem odliva kadrova.

Potpisivanje protokola ne znači i automatsko otvranje tržišta jer, kako su to nedavno ukazali ekonomski eksperti upućeni u „balkanske probleme“, trebalo bi podzakonskim aktima razjasniti konkretne probleme koje ovako veliki poduhvat nosi na razraličitim tržištima.

Na primer, ukazuju stručnjaci, treba potpuno razrešiti pitanje međusobnog priznavanja pkolskih diploma ali i specijalizovonih licenci, poput onih za građevinske inženjere ili arhitekte. Takođe, postavlja se i pitanje uslova rada nekig profesija, npr advokata, gde je rad na određenoj teritoriji uslovljen članstvom u Advokatskoj komori.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike