„Ako ćete da letimo više, napravite više ekogoriva – i jeftinijeg“

07.12.2023

15:31

0

Industrija nafte i gasa i proizvođači alternativnih goriva treba da pojačaju napore za proizvodnju ekološki prihvatljivijeg aviogoriva kažu IATA

„Ako ćete da letimo više, napravite više ekogoriva – i jeftinijeg“
Ilustracija/Delta erlajns - Copyright Profimedia

Naftaši moraju da se više potrude oko aviogoriva koje će manje zagađivati životnu sredinu, da bi se pomoglo aviokompanijama da smanje emisije ugljen dioksida, izjavila je u Ženevi glavni ekonomista Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA) Mari Ovens Tomsen.

Procenjuje se da vazduhoplovstvo emituje od 2% - 3% ugljen dioksida u atmosferu od ukupne emisije na globalnom nivou.

Problem je, naravno, cena. Aviogorivo koje bi manje zagađivalo životnu sredinu košta između tri do pet puta više od tradicionalnog mlaznog goriva.

Do 2050. godine biće potrebno 500 miliona tona bio-aviogoriva (SAF) koje će manje zagađivati životnu sredinu da bi se ispunili ekološki ciljevi, dok će do 2030. godine 63 miliona tona SAF-a biti u proizvodnji, na osnovu prognoza IATA, preneo je Rojters.

Ko će to da plati?

IATA je navela da to investiciono opterećenje ne može pasti samo na aviokompanije.

Ovens Tomsen je procenila da bi aviokompanije mogle da potroše do 2,4 milijarde dolara u 2024. godini više od svojih redovnih troškova za obezbeđenje SAF-a.

Desetine aviokompanija su potpisale sporazume sa proizvođačima SAF-a širom sveta dok raste pritisak u Evropi da se ispune regulatorni zahtevi koji stupaju na snagu 2025. godine.

Proizvođači SAF-a su se žalili da nemaju tačne podatke koliko goriva treba da proizvedu i da bi se mogli suočiti sa problemima prekomerne ponude u narednim godinama.

Naftna kompanija „Neste“ saopštila je u novembru da bi mogla imati višak proizvodnih kapaciteta SAF-a 2028. godine i da zahteva više sigurnosti u pogledu dugoročne potražnje za tom vrstom goriva.

Šef IATA, Vili Volš, rekao je da će sve proizvedene količine SAF-a biti iskorišćene.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike