Narušeno poverenje potrošača da putuju! Rat u Izraelu usporio globalnu avio-industriju

13.11.2023

21:00

0

Broj međunarodnih letova širom sveta opao je od početka sukoba 7. oktobra, kada je palestinska oružana grupa Hamas izvela iznenadni napad na Izrael

Narušeno poverenje potrošača da putuju! Rat u Izraelu usporio globalnu avio-industriju
Aerodrom u Tel Avivu - Copyright Profmedia

Eskalacija sukoba između Izraela i Hamasa negativno je uticala ne samo na letove ka i sa Bliskog istoka, već je izazvala i globalno usporavanje avio-industrije, navodi kompanija za analizu putovanja "ForvardKiz".

Prema izveštaju, broj međunarodnih letova širom sveta opao je od početka sukoba 7. oktobra, kada je palestinska oružana grupa Hamas izvela iznenadni napad na Izrael koji je odgovorio granatiranjem Pojasa Gaze.

"Ovaj rat je katastrofalna ljudska tragedija koju svi svakodnevno gledamo na našim TV ekranima", naveo je u saopštenju Olivije Ponti, potpredsednik "ForvardKiza". "To će sigurno odbiti ljude da putuju u region, ali je takođe narušilo poverenje potrošača da putuju i negde drugde".

Lucy North/PA via AP
 

Podaci pokazuju da su rezervacije međunarodnih letova iz Amerike pale za 10 odsto u tri nedelje nakon napada Hamasa, u poređenju sa brojem karata izdatih tri nedelje pre toga.

Izveštaj je ukazao da ljudi na Bliskom istoku takođe putuju manje, pri čemu su karte za međunarodne letove izdate u regionu pale za 9 odsto u istom periodu. U međuvremenu, globalne rezervacije letova za putovanja u region pale su za 26 odsto u tri nedelje nakon napada Hamasa.

"Unutar regiona pogođenog sukobom između Izraela i Hamasa, Izrael je najgore prošao, sa mnogim avio-kompanijama koje su otkazale letove", navodi se u izveštaju i dodaje da po broju otkazivanja letova u regionu Izrael slede Saudijska Arabija, Jordan, Liban i Egipat.

Rezervacije međunarodnih letova pale su u proseku za pet odsto, što je uticalo na globalni oporavak međunarodnih putovanja od pandemije kovid-19.

Prema Pontijevim rečima, rezervacije dan pre napada 7. oktobra pokazale su da će se globalna vazdušna putovanja u poslednjem kvartalu godine oporaviti na 95 odsto nivoa iz 2019. godine, ali su od kraja oktobra izgledi pali na 88 procenata.

Najnovije informacije o ratu na Bliskom istoku pratite na našem blogu uživo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike