Duplirali strane investicije: Mađarima stiglo 13 milijardi evra

04.01.2024

12:31

0

Nema krize za Mađare, pokazuje poverenje stranih investitora i u 2023. godini

Duplirali strane investicije: Mađarima stiglo 13 milijardi evra
Copyright Tanjug/Tamas Kovacs/MTI via AP

Mađarska je u 2023. godini privukla strane investicije u iznosu od rekordnih 13 milijardi evra, objavio je danas ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske, Peter Sijarto.

Svetska ekonomija se prema njegovim rečima suočila sa "veoma ozbiljnom krizom" pošto je nivo globalnih investicija od 2021. do 2022. godine pao za 12,5 odsto, a u prvoj polovini 2023. godine je zabeležen pad ulaganja za dodatnih 30 odsto, prenosi agencija MTI.

Sijarto je istakao da je Mađarska uprkos negativnim globalnim trendovima u 2022. godini privukla 6,5 milijardi evra stranih investicija, a u 2023. godini više od 13 milijardi evra, uz podršku grantova Vlade Mađarske u iznosu od dve milijarde evra.

Investicije su otvorile rekordnih 19.000 radnih mesta u zemlji, rekao je mađarski ministar.

Kina je prošle godine bila najveći strani investitor u Mađarskoj, a druga najveća grupa ulagača su lokalna preduzeća, što znači da Mađarska sada ima jak poslovni sektor koji može da se takmiči sa stranim investitorima, naglasio je Sijarto.

Mađarska je pobednik "nove ere globalne ekonomije" pošto je privukla mnoge investicije iz industrije električnih vozila koja će definisati novu eru, zaključio je Sijarto.

Najveći kineski, a sada već možda i svetski, proizvođač električnih automobila "BYD" će graditi svoju prvu evropsku fabriku u mađarskom gradu Segedinu, preneli su mediji u decembru.

Mađari već imaju fabrike baterija za e-automobile, i to kapacitetu su treći proizvođač u svetu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike