Hladan talas u Evropi usijava berze struje i potrošnju: U Srbiji samo juče porasla za petinu

11.01.2024

07:22

0

U Srbiji se na struju greje ili dogreva svako peto domaćinstavo, a sa ledenim danima mnogi su posegli za grejalicama. TA peći, često dopune i po dnevnoj, višoj tarifi

Hladan talas u Evropi usijava berze struje i potrošnju: U Srbiji samo juče porasla za petinu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Hladan talas pogurao je i potrošnju struje i cene u Evropi. U odnosu na decembar, megavat- sat na evropskim berzama poskupeo je 50 posto. U Srbiji je snabdevnje stabilno, a samo od juče, protrošnja struje porasla je za petinu.

U Srbiji se na struju greje ili dogreva svako peto domaćinstavo, a sa ledenim danima mnogi su posegli za grejalicama. TA peći, često dopune i po dnevnoj, višoj tarifi. Iz EPS-a poručuju: uglja ima na zalihama termolektrana a hidrolektrane pokriju gotovo trećinu potrošnje, pa ove zime struje pretekne i za izvoz.

Proizvodnja je stabilna. U prvih 10 dana januara izvezeno je i prodato električne enrgije u iznosu 78 hiljada megavat sati i ostvaren je prihod od nekih 6,7 miliona evra", kaže izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u EPS-u David Žarković.

I prenos je stabilan, kažu u "Elektromreži Srbije". Prate vremensku prognozu i sa hladnim talasom svi su u pripravnosti.

Pixabay
 

 

Generalna direktorka "Elektromreže Srbije" Jelena Matejić kaže da je najgore ovo vreme oko nule, kada se tempertura spušta ukoliko to prati kiša to zna da naudi dalekovodima.

"Na svu sreću ove godine nije tako. Mi smo se prošle godine adekvatno pripremili. Svi naši planovi rekostrukcije su završeni u roku , seča rastinja takođe. EMS ima i havarijske stubove. Ovi stubovi se nalaze u svim našim regionalnim centrima. Tih nekih 15 kompleta stubova kojih imamo mi smo spremni da u slučaju teških nedaća koje mogu zadesiti svaki sistem na svetu možemo brzo da regujemo. To smo potvrdili prošle godine na primeru Šida", kaže Matejićeva.

Zbog hlanoće čitava Evropa beleži rast potražnje, a berze struje reaguju. Veleprodajna cena megavat- sata u decembru bila je između 70 i 80 evra, a sada dostiže i 120 evra. Najviše ovih dana uvoze Nemačka, Italija i Mađarska.

"Vreme je nekako najvidljiviji faktor koji u roku od dva tri dana utiče na porast konzuma, potražnju i samim tim porast cena. Zatim tu je i mnogo drugih faktora popunjenost skladišta gasa, onda imamo i neke makroekonomske i globalne političke faktore. Tako da ne možemo sa sigurnošću reći ali ukoliko se nastavi ovaj hladan talas da sličan trend cena se nastavi do kraja januara", kaže izvršni direktor srpske berze struje "SEPEKS" Miloš Mladenović.

Stabilnosti srpskog energetskog sistema doprinosi snabdevenost gasom i dobar rad toplana. Većina daljinskih sistema, tokom ledenih dana je u režimu celodnevnog grejanja.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike