Cena struje u Nemačkoj za Badnje veče otišla u minus! Vetroparkovi morali da plaćaju za sve što su proizveli

26.12.2023

23:33

0

Proizvođači struje iz vetra, tj. vetroparkovi našli su se 24. decembra u situaciji da su morali da plate za struju koju proizvode

Cena struje u Nemačkoj za Badnje veče otišla u minus! Vetroparkovi morali da plaćaju za sve što su proizveli
Ilustracija - Copyright Pritscreen/Youtube/Global Update

Na Badnje veče ove godine, Nemačka je proizvela više struje iz OIE nego što je stanovništvo potrošilo što je dovelo do negativnih cena struje na tamošnjim spot berzama.

Proizvođači struje iz vetra, tj. vetroparkovi našli su se 24. decembra u situaciji da su morali da plate za struju koju proizvode, a glavni razlog ovoj energetskoj bizarnosti, tj. negativnim cenama struje, bila je kombnacija dva faktora: olujno nevreme i niska potražnja.

Posledice su se momentalno osetile na spot tržištu, i cena struje je bila u minusu 38 sati u kontinuitetu, što predstavlja možda i najduži period da su cene struje bile u minusu u Nemačkoj, piše Bnnbreaking.

Sve ovo stvorilo je zanimljivu situaciju u Nemačkoj industriji, u kojoj su veliki pogoni imali mogućnost da "ubrzaju tempo", tj. povećaju produktivnost u tih 38 sati i za utrošenu električnu energiju još budu i plaćeni. Ipak, zbog poreza koji snose privatna lica, kilovat sat je bio oko 17 evrocenti, piše  BNNBreaking.

Iako na prvu loptu ovo može da izgleda da ide u prilog proizvodnji struje iz OIE, prema zvaničnom stavu Federalne Asocijacije za Obnovljivu Energiju negativne cene struje predstavljaju ozbiljan ekonomski rizik i predstavljaju prepreku daljem razvoju ove vrste proizvodnje struje.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike