Arsić: Rast BDP u ovoj godini bi mogao biti oko dva odsto

28.09.2023

16:09

0

Profesor Arsić rekao je da je rast BDP Srbije u drugom kvartalu ove godine bio 1,7 odsto međugodišnje, što je među najvećim stopama u Centralnoj i Istočnoj Evropi

Arsić: Rast BDP u ovoj godini bi mogao biti oko dva odsto
Profesor Milojko Arsić - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Procene su da bi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji u ovoj godini mogao biti oko dva odsto, inflacija oko 13 odsto, tekući deficit oko 3,5 odsto, dok će nezaposlenost ostati na sadašnjem nivou, izjavio je danas profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.

On je na predstavljanju 73. broja publikacije Kvartalni monitor, koji izdaju Ekonomski fakultet i Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN), rekao da je rast BDP Srbije u drugom kvartalu ove godine bio 1,7 odsto međugodišnje što je među najvećim stopama u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CIE) koja je u proseku imala pad BDP-a od 0,4 odsto.

Poboljšani platni bilansi

- Ostvareni privredni rast Srbije u najvećoj meri počiva na rastu poljoprivrede od oko 10 odsto usled oporavka od prošlogodišnje suše, rastu građevinarstva u drugom kvartalu od 15,1 odsto i rastu proizvodnje električne energije od 15 odsto. Kada se isključe ovi činioci rast privrede Srbije je sličan kao i u ostalim zemljama CIE - kazao je Arsić.

Prema njegovim rečima, procene su da će u drugoj polovini ove godine doći do ubrzanog privrednog rasta usled poređenja sa slabim rezultatima iz prethodne godine i privremenog uticaja fiskalnih stimulansa. Arsić je naveo i da su spoljnotrgovinski i tekući platni bilans zemlje poboljšani u odnosu na prethodni period usled povoljnih cena i manjeg uvoza energenata.

- Deficit tekućeg bilansa u drugom kvartalu ove godine iznosi 2,3 odsto dok je spoljnotrgovinski deficit 4,4 odsto BDP. Poboljšanje tekućeg bilansa je posledica toga što je deficit u robnom bilansu više nego prepolovljen, dok je suficit u uslugama povećan - objasnio je glavni i odgovorni urednik Kvartalnog monitora.

On je kazao i da da je u drugom kvartalu ove godine nastavljen dosta visok priliv stranih direktnih investicija (SDI) koje su premašile 1,2 milijardi evra, ističući da je na nivou prvih sedam meseci 2023. neto priliv SDI u Srbiji bio 2,3 milijarde evra što je oko 20 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Inflacija opada

- Trendovi SDI bi se zasada mogli oceniti kao pozitivni, naročito uzimajući u obzir izuzetno veliku globalnu neizvesnost, privrednui stagnaciju i povećanje kamatnih stopa u evropskim zemljama iz kojih dolazi i najveći priliv stranih investicija u Srbiju - kazao je on.

Arsić je naveo i da inflacija u Srbiji opada i da je njeno smanjenje jednim delom posledica pada cena na svetskom tržištu, a drugim delom primene restriktivnih mera monetarne politike.

- U avgustu je međugodišnje inflacija u Srbiji bila 11,5 odsto i u Evropi je samo Mađarska imala veću inflaciju - kazao je Arsić.

On je dodao kada je u pitanju tržište rada, da se u Srbiji tu beleži stagnacija, dok se struktura zaposlenosti poboljšava.

- Registrovana zaposlenost je povećana za 2,6 odsto, neformalna zaposlenost iznosi 12,3 odsto, što je za dva procentna poena manje nego pre godinu dana - kazao je on, i dodao da je broj zaposlenih u privatnom sektoru povećan za 3,6 odsto, a u javnom za 0,6 odsto. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike