Nafta će za Srbiju i dalje ići Janafom: NIS sklopio dvogodišnji ugovor

22.12.2022

10:12

0

Autor: G.M.Š.

Hrvatska kompanija „Jadranski naftovod“ (Janaf) saopštila je da je sklopila ugovor sa „Naftnom industrijom Srbije“ (NIS) o transportu sirove nafte

Nafta će za Srbiju i dalje ići Janafom: NIS sklopio dvogodišnji ugovor
Naftna nesmetano od Krka do Pančeva - Copyright 24sedam/Profimedia

Janaf“ i „NIS“ sklopili su ugovor o transportu sirove nafte naftovodom od Omišlja na Krku do Pančeva za period od 1. januara 2023. godine do 31. decembra 2024. godine.

Prema tom ugovoru, „NIS“ je rezervisao transportne kapacitete po načelu "puno za prazno" u količini od 6,2 miliona tona, plus, minus deset odsto.

- S velikim zadovoljstvom objavljujemo sklapanje ovog dugoročnog ugovora za transport, kojim u 2023. godini nastavljamo saradnju s našim dugogodišnjim partnerom. Sklapanje ovog ugovora za nas je najava još jedne uspešne poslovne godine koja je pred nama i u kojoj se nadamo daljem razvoju odnosa s postojećim, ali i novim partnerima, a na zadovoljstvo svih radnika i deoničara Janafa - navedeno je u saopštenju uprave tog naftovoda u većinskom vlasništvu države Hrvatske.

Ovim saopštenjem stavljena je i formalna tačka na „dramu“ koja je drugom delu godine drmala domaću javnost u vezi sa tim da li će preko Hrvatske stizati nafta do Srbije. Nafta će, naravno, stizati i dalje samo neće moći da bude ruska nafta, zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Prema energetskom paketu sankcija od decembra ove godine zabranjen je uvoz ruske nafte u EU morskim putem, dok je kopnenim naftovodima i dalje dozvoljena. Od februara će biti zabranjeni i uvoz naftnih derivata, prevashodno dizel goriva.

Za NIS, kao ni za Srbiju generalno, ova zabrana ne bi trebalo da predstavlja poseban problem jer i prethodnih godina tek manji deo nafte koji se uvozio je bio iz Rusije. Najveći igrač na domaćem tržištu je naftu uvozio od evropskih trgovaca, odnosno iz Iraka, Angole i sa globalnog tržišta.

U prvoj polovini ove godine taj odnos ruske i ne-ruske nafte u uvozu se promenio zbog toga što je NIS iskoristio priliku da uveze jeftiniju rusku naftu. Zbog sankcija EU i SAD, Moskva je mora da prodaje naftu po diskontnim cenama i to uveliko koriste kupci iz Azije ali i drugde po svetu. A taj popust nije mali i prema podacima „Argus Media“ Rusi su u novembru naftu tipa ural prodavali za manje od 42 dolara za barel, dok je (u normalno vreme tek nešto skuplji) brent na berzi koštao više od 85 dolara.

Sada ta ekstra zarada na diskontu više nije moguće, osim ako se negde ne nabavi „blend“ ruske nafte, odnosno mešavina u kojoj je učešće manje od polovine i koja se tako po međunarodnim trgovačkim pravilima ne vodi kao „ruska“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike