Prodavnice se takmiče u davanju akcijskih cena: Pored osnovnih namirnica, pomama za još dve grupe proizvoda

16.12.2023

21:50

0

U ponudi su redovna i nedeljna sniženja i pojeftinjenja pred istek roka

Prodavnice se takmiče u davanju akcijskih cena: Pored osnovnih namirnica, pomama za još dve grupe proizvoda
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kada cene rastu, jedno od rešenja da se bar malo uštedi je kupovina na rasprodajama. Trgovci to znaju, pa se praktično takmiče ko će da ponudi više proizvoda po nižim cenama.

U ponudi su redovna i nedeljna sniženja i pojeftinjenja pred istek roka. Na akcijama se može naći gotovo sve – od hrane i tehnike do kozmetike. Većina trgovinskih lanaca ima redovne akcije.

Potrošači u Srbiji često kupuju na sniženjima, jer im prihvatljiva cena predstavlja sve veći prioritet. Na nekim proizvodima može da se uštedi i do 50 odsto. Postoje najavljene akcije, pa potrošači mogu unapred da planiraju kupovinu. Trgovci kažu da prilikom određivanja nižih cena vode računa o sezoni i velikim praznicima.

"Mi u tom trenutku pratimo potrebe naših potrošača. Konkretno kada govorimo o proizvodima koji su na akciji u tom periodu njihova prodaja svakako u određenom procentu raste. Posebno kada govorimo o proizvodima osnovnih životnih namirnica kao što su jogurt, mleko, brašno, ulje. Pored osnovnih životnih namirnica velika zainteresovanost potrošača je i za proizvode kućne hemije i kozmetike u tom periodu kada su na akciji", kaže Jasmina Šrndić iz kompanije "Lidl Srbija".

Profimedia
 

Većina trgovinskih lanaca ima akcije skoro svake nedelje. Tada cena proizvoda mora biti naznačena na jasan, nedvosmislen i vrlo uočljiv način da se potrošači ne bi dovodili u zabludu.

"Akcija kao prodajni podsticaj ne može da traje duže od 30 dana i trgovac je u obavezi da označi prethodnu cenu proizvoda, kao i cenu proizvoda na akciji, osim u slučajevima kada je oglašena akcija koja ne traje duže od tri dana.Tada je dovoljno da oglasi procenat sniženja", objašnjava Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.

Procenjuje se da će se i nadalje u tržišnoj areni najveća borba među trgovcima voditi na nivou dobre ponude i prihvatljivih cena.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike