EU ProPlus: Za žene i mlade iz nerazvijenih opština 370.000 evra

21.12.2023

15:00

0

Evropska unija će, podržati 45 žena i mladih preduzetnika iz slabije razvijenih opština da započnu i pospeše svoje poslovanje

EU ProPlus: Za žene i mlade iz nerazvijenih opština 370.000 evra
Ilustracija - Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Bespovratna sredstva EU, preko programa EU PRO Plus, u visini od oko 370.000 evra biće iskorišćena za nabavku opreme i uvođenje usluga koja će mladim preduzećima pomoći da unaprede kvalitet proizvoda, uvedu inovacije i pozicioniraju se na tržištu, saopšteno je danas iz EU PRO Plus.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević je navela da je zapošljavanje žena i mladih i njihovo uključivanje na tržište rada jedan je od zajedničkih prioriteta Vlade Srbije i Evropske unije.

- Mi zajedno radimo na tome da unapredimo ekonomski rast i omogućimo da ljudi u celoj Srbiji mogu da se zaposle i da od svoga rada dobro žive - rekla je ona.

Navela je da će 45 preduzetnica i mladih preduzetnika, koji će pretežno da se bave proizvodnjom hrane, nameštaja, tekstila ali i pružanjem arhitektonskih, dizajnerskih i IT usluga, doprineti otvaranju više od 50 novih radnih mesta.

- Dodatno je važno, da će oni biti primer svojim sugrađanima kako da se otisnu u preduzetničke vode i da za to zatraže i dobiju podršku - kazala je Miščević.

Direktna korist za lokalne zajednice

Šef Delegacije Evropske unije Emanuele Žiofre rekao je da se podrškom ženama i mladim ljudima koji imaju sposobnosti i potencijal da osnuju svoja preduzeća teži da se poveća zaposlenost, podstakne lokalna privreda i da se ekonomski osnaže te grupe stanovništva naročito u manje razvijenim lokalnim samoupravama.

- Činjenica je da mala i srednja preduzeća u zemljama EU imaju vodeću ulogu u privredi i ostvarivanju privrednog rasta, i upravo zato mi kroz programe kao što je EU PRO Plus pružamo podršku ovom sektoru - kazao je Žiofre.

Kako se navodi, podržana preduzeća sprovešće i društveno odgovorne aktivnosti te će tako i lokalne zajednice videti direktnu korist kroz doniranje proizvoda socijalno ugroženim članovima zajednice, podršku sportskim klubovima, zdravstvenim ustanovama, vrtićima i školama kao i kroz akcije zaštite životne sredine.

Poziv je bio namenjen nezaposlenim ženama i mladima od 18 do 30 godina koji planiraju osnivanje ili su već započeli svoj biznis tokom 2022. godine, u 43 najslabije razvijene opštine obuhvaćene programom EU PRO Plus.

Program je tokom trajanja poziva organizovao devet info-sesija koje su okupile preko 170 učesnika i učesnica.

Od ukupno pristiglih 108 predloga projekata, nakon sprovedene administrativne i tehničke evaluacije i terenskih poseta, 45 je odobreno za finansiranje.

 Visina podrške po pojedinačnom projektu iznosu od 5.000 do najviše 10.000 evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike