Krediti EIB kao buster za mali biznis

18.12.2023

10:32

0

Krediti Evropske investicione banke (EIB) imaju pozitivan uticaj na mala i srednja preduzeća u Srbiji, pokazala je danas objavljena studija te banke

Krediti EIB kao buster za mali biznis
Ilustracija - Copyright AgroTV

Više posla, bolja zaposlenost i rast imovine direktni su efekti kreditiranja malog biznisa koje je Evropska investiciona banka (EIB) sprovodila u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji između 2009. i 2023. godine, pokazalo je danas objavljeno istraživanje.

U studiji nazvanoj "Uticaj posredničkog kreditiranja Evropske investicione banke na preduzeća na Zapadnom Balkanu" se navodi da finansijska podrška ove banke ima jasan pozitivan uticaj na zapošljavane i investicije.

Mala i srednja preduzeća koja su primila kredite EIB su prijavila da je njihova zaposlenost porasla za 15% u odnosu na firme koje nisu dobile ova sredstva.

Na svakih milion evra kredita koje je odobrila Evropska investiciona banka je otvoreno približno 15 novih radnih mesta.

Kompanije koje su primile kredite Evropske investicione banke su zabeležile rast ukupne aktive za 20% i značajno povećanje osnovnih sredstava od 35% u odnosu na firme koje nisu imale finansijsku podršku EIB.

Evropska investiciona banka je počev od 2008. godine bila ključna u podršci kreditiranju malih i srednjih preduzeća na Zapadnom Balkanu i za to vreme finansirala kredite po povoljnim uslovima za 28 400 kompanija, navodi se u saopštenju te banke.

Studija je pokazala da je posredničko kreditiranje Evropske investicione banke posebno povoljno uticalo na preduzeća koja ranije nisu imala pristup finansijama.

– Posredno pozajmljivanje Evropske investicione banke igra ključnu ulogu u podsticanju rasta malih i srednjih preduzeća i ekonomskog razvoja na Zapadnom Balkanu – izjavio je potpredsednik te banke Kirijakos Kakuris.

Sa njegovim zaključcima se složila i glavna ekonomistkinja Evropske investicione banke, Debora Revoltela.

– Ova studija takođe naglašava ključnu ulogu Evropske investicione banke u promovisanju finansijske inkluzije time što malim i srednjim preduzećima omogućava da prvi put steknu pristup kreditima – istakla je Revoltela.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike