Šta nudi Ministarstvo privrede: Pare za preduzetnice, mala i mikro preduzeća...

01.09.2023

10:14

0

Autor: 24sedam

Ministarstvo privrede objavilo još dva javna poziva za dodelu bespovratnih sredstava za malu privredu

Šta nudi Ministarstvo privrede: Pare za preduzetnice, mala i mikro preduzeća...
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Ministarstvo privrede nudi subvencije za preduzetnice, mikro i mala privredna društva u okviru javnog poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva.

„Pare za preduzetnice“ se ostvaruje prijavom na Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava na koji pravo imaju preduzetnice, mikro i mala privredna društva koji su registrovani u Agenciji za privredne registre (APR), čiji je osnivač i zakonski zastupnik žena. U privrednom društvu koje ima više osnivača, minimalni udeo koji mora biti u vlasništvu jedne ili više žena je 50 odsto i jedan od zakonskih zastupnika mora biti žena.

Privredni subjekti koji zadovolje uslove Programa mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 40 odsto vrednosti ulaganja. Ono može biti i 50 odsto, ukoliko je firma u jedinici lokalne samouprave koja je iz treće i četvrte grupu razvijenosti po propisima Republike Srbije.

Preostali iznos ulaganja finansira se iz kredita Fonda za razvoj sa rokom otplate do pet godina u okviru koga je grejs period do jedne godine. Kamatna stopa je 1,5 odsto  godišnje uz garanciju banke, ili 2,5 odsto godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja i uz primenu valutne klauzule.

Ukupno raspoloživa bespovratna sredstva za sprovođenje ovog programa su 600 miliona dinara (oko pet miliona evra ) a novac se može koristiti za:

  • kupovinu mašina/opreme/alata, nove računarske opreme i softvera i vozila (uključujući i mopede na električni pogon) koja služe za prevoz sopstvenih proizvoda, repromaterijala i sirovina i drugih transportnih sredstava uključenih u proces proizvodnje  i pružanje usluga (novih ili polovnih, ne starijih od pet godina);
  • tekuće održavanje i/ili adaptaciju poslovnog i/ili proizvodnog prostora do iznosa od 1.000.000,00 dinara;
  • kupovinu poslovnog/proizvodnog prostora za privredne subjekte koji su registrovani u APR do 31. decembra 2020. godine i na dan 31. decembra 2022. godine zapošljavaju minimum pet zaposlenih (uključujući i samu preduzetnicu bez obzira po kom osnovu je osigurana);
  • operativne troškove, koji mogu da učestvuju najviše do 25 odsto u strukturi ukupnog ulaganja, za koje se potražuju sredstva Programa.

Pare i za preduzetnike i zadruge

Drugi javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava odnosi se na subvencije u okviru Programa podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2023. godini. Pravo da se prijave na ovaj javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala pravna lica, registrovana u APR kao privredna društva, ili zadruge, najkasnije 31. decembra 2021. godine.

Privredni subjekti koji ispune uslove mogu ostvariti pravo na sufinansiranje do 25 odsto od neto vrednosti opreme koja se nabavlja. Učešće privrednih subjekata iznosi pet odsto od ukupne vrednosti opreme, dok se ostatak obezbeđuje iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga lizing kompanija uključenih u sprovođenje ovog Programa.

Ukupna je obezbeđeno oko 1,4 milijarde dinara (12 miliona evra) bespovratnih sredstva, gde je novac namenjen za sufinansiranje nabavke:

  • nove opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenljivih dobara (proizvodne opreme i/ili mašina; transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta; delova, specijalizovanih alata za mašine; mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje; nove opreme za izvođenje građevinskih radova, odnosno građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova.

Javni pozivi su otvoreni dok se raspoloživa bespovratna sredstva ne utroše, a najkasnije do 31.12.2023. godine.

Više informacija o ovim javnim pozivima mogu se naći na sajtu Ministarstva privrede.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike