Posao budućnosti: Srbija dobila prvu fabriku za proizvodnju solarnih fotonaponskih panela

19.12.2023

13:01

0

Kapacitet proizvodnje je 100 MW na godišnjem nivou

Posao budućnosti: Srbija dobila prvu fabriku za proizvodnju solarnih fotonaponskih panela
Ilustracija - Copyright Pixabay

Kompanija "Domi Eko Solar" započela je proizvodnju solarnih panela za proizvodnju električne energije u pogonu pored Velike Plane, u centralnoj Srbiji. To je prva fabrika za proizvodnju fotonaponskih panela u zemlji.

Dragan Rajović, direktor i vlasnik firme "Domi Eko Solar", kaže za "Balkan Green Energy News" da će proizvoditi dve vrste panela. Od 450 kW koji su namenjeni prozjumerima, i građanima i privredi, i od 550 kW koji su predviđeni za solarne elektrane većeg kapaciteta.

- Kapacitet fabrike je 100 MW na godišnjem nivou, i planirano je da se dostigne do polovine sledeće godine, a investicija se procenjuje na tri miliona evra samo u opremi za proizvodnju - kaže Rajović.

Srbija sve veće tržište

Srbija beleži veliki rast instalacije solarnih panela za sopstvenu potrošnju u domaćinstvima i firmama, pa je od stvaranje zakonskih uslova da građani i privreda postanu prozjumeri, početkom prošle godine, njihov broj do danas prešao 2.700, a instalisana snaga 37 MW. U isto vreme pripremaju se privatna ulaganja u velike solarne elektrane, kao i projekat od 1 GW koji sprovodi država.

Italijanska firma Ecoprogetti nedavno je isporučila proizvodnu liniju, koja je posle probnog rada započela i serijsku proizvodnju. Rajović ističe da za nekoliko dana stižu i predstavnici akreditacionog tela TUV SUD kako bi proverili standarde proizvodnje i izdali sertifikat IEC 61215 i IEC 61730.

Proizvodna linija je projektovana tako da kapacitet lako može da se poveća sa 100 MW na 200 ili 300 MW. Plan je da se paneli prodaju na veliko, u Srbiji i EU, ali i da se otvore maloprodajni objekti u zemlji.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike