Oglasila se Kancelarija za KiM: Cilj nasilja nad povratnicima je potpuno uklanjanje Srba sa teritorije naše južne pokrajine

19.12.2023

12:11

0

Sve više slučajeva zapaljenih kuća koja su u vlasništvu Srba

Oglasila se Kancelarija za KiM: Cilj nasilja nad povratnicima je potpuno uklanjanje Srba sa teritorije naše južne pokrajine
Ilustracija - Copyright Kancelarija za KiM

Kancelarija za KiM saopštila je danas da je u požaru koji je kasno sinoć izbio u kući povratničke porodice Pavlović u Belom Polju kod Peći izgorela krovna konstrukcija i pričinjena značajna materijalna šteta, kao i da su meštani te sredine uznemireni incidentom, jer postoje sumnja da je požar na kući podmetnut, budući da je imovina porodice Pavlović u prošlosti već dva puta paljena.

U saopštenju se podseća da se porodica mesecima unazad suočava sa pritiscima da imanje proda lokalnom Albancu, a da su na nedavno preminulog Blagoja Pavlovića i njegovu suprugu, koja i danas živi na svom imanju u Belom Polju, lokalni Albanci vršili stalni pritisak da prodaju imovinu, što su oni uporno odbijali da učine, rešeni "da ostanu i opstanu na svom ognjištu". 

Ističe se da vlasnica u trenutku izbijanja požara nije bila u kući, a da će joj Kancelarija za Kosovo i Metohiju pomoći da sanira štetu na objektu. 

- Nasilje nad srpskim narodom, posebno povratnicima koji su najranjivija kategorija, budući da žive u malim zajednicama i često u neprijateljskom okruženju, postalo je gotovo svakodnevna pojava na Kosovu i Metohiji, a cilj je potpuno uklanjanje Srba i brisanje tragova srpskog postojanja sa tih prostora - navodi se u saopštenju.

Kancelarija još jednom zahteva od međunarodnih snaga na KiM da pojačaju prisustvo u većinski srpskim sredinama, posebno u izolovanim povratničkim zajednicama, jer u ovome trenutku to je jedino što može da odvrati nasilnike i ekstremiste od nasrtaja na Srbe i njihovu imovinu. 

Takođe, dodaje se i o ovom incidentu biće informisane međunarodne instance, jer, naglašava se, muke i patnja kojima su izloženi Srbi na Kosovu i Metohije ne smeju i neće biti gurnuti pod tepih.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike