Japanci kupili nekadašnji ponos Amerike

19.12.2023

10:03

0

Autor: G.M.Š.

„US stil“, nekada najveća kompanija na svijetu, prodata za 14 milijardi dolara

Japanci kupili nekadašnji ponos Amerike
Empajer stejt bilding, originalno sedište US stila - Copyright Pixabay

Američki „US Stil“ (US Steel) pristao je da ga kupi kompanija „Nipon stil“ (Nippon Steel), najveći japanski proizvođač čelika, a ugovor je vredan 14,1 milijardu dolara.

Dogovor označava najnoviji korak u postepenom padu legendarne 122 godine stare firme, koja je nekad bila najveća kompanija na planeti.

Ali više nije ni najveći američki proizvođač čelika, nakon što ga je pre nekoliko godina nadmašio „Nukor stil“.

– Uvereni smo da je ova kombinacija doista najbolja za sve. Današnja objava također koristi Sjedinjenim Državama, osiguravajući konkurentnu, domaću industriju čelika, dok jača našu prisutnost na globalnom nivou – rekao je glavni izvršni direktor „US stila“, Dejvid Barit.

Prema uslovima ugovora, poslovanje „US Stila“ zadržat će svoje ime i i dalje će imati sedište u Pitsburgu. Ali dogovor bi ipak mogao izazvati protivljenje.

Jači od države

„US stil“ je bio jedan od prvih velikih konglomerata i simbol američke industrijske moći, koju je osnovao 1901. godine legendarni prvi svetski tajkun J.P. Morgan. Morgan je tada bio glavni finansijer spajanja „Karnedži stil kompani“ istoimenog čuvenog biznismena, „Federal stila“ i „Nešenel stil kompani“. U današnjem novcu taj posao je bio težak više od 17 milijardi dolara.

Konglomerat 10 kompanija je bio toliko jak da nije uspela da ga razbije ni država po tužbi za monopol (anti-tras zakoni) iz 1911. godine, što se dogodilo naftnom sektoru kada je gotovo jednako moćan „Standard oil“ razbijen na 43 kompanije i istovremeno i duvanskom sektoru gde su od „Ameriken tobakoa“ nastale četiri kompanije.
 

Ranije ovog leta sindikat „Junajted stilvorkers“ (USW) obećao je da će podržati samo predloženu ponudu druge sindikalno organizirane američke čeličane, „Klivlend klifs“ (Cleveland Cliffs), za kupovinu „US Stila“, u novčanom i deoničkom poslu koji se tada procenio na 32,53 dolara po deonici, ili 40% manje od „Niponove“ ukupne ponude u kešu.

Upravni odbor odbio je tu ponudu i počeo razmatrati druge ponude.

Sindikat, koji u „US Stilu“ ima 11.000 članova, u ponedeljak je napao ugovor s „Niponom“.

– Premalo je reći da smo razočarani najavljenim ugovorom, jer pokazuje istu pohlepu i kratkovidost koji su predugo vodili „US stil“. Ostali smo tokom celog procesa otvoreni za saradnju s menadžmentom kako bismo zadržali ovu kultnu američku firmu u domaćem vlasništvu i pod upravom, ali umesto toga ona je odlučila gurnuti u stranu brige svoje predane radne snage i preći u strano vlasništvo – naveo je predsednik USW, Dejvid Mekkol.

"Us stil" je bio neko vreme i vlasnik sprske železare u Smederevu. Ta kupovina 2003. godine jedna je čuvene „24 sporne privatizacije" u Srbiji. „Ju-es stil Srbija” (US Steel Serbia) je postojala do 31. januara 2012. godine, kada ju je kao nerentabilnu otkupila Republika Srbija „za jedan dolar“. Od aprila 2016. železara je u vlaništvu kineskog „HBIS-a“, i radi pod nazivom „Hestil Srbija” (Hesteel Serbia).


BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike