Legenda izbrisana sa berze: Tošiba našla kupca

21.09.2023

10:12

0

Autor: R.B.

Japanski konzorcijum koji predvodi grupa „Japan industrial partners“ (JIP) preuzima čuvenu firmu za elektroniku

Legenda izbrisana sa berze: Tošiba našla kupca
Tošiba - Copyright Profimedia

Japanska kompanija „Tošiba“ prihvatila ponudu grupe „Japan industrial partners“ za preuzimanje, vrednu 12,7 milijardi evra.

Kako prenosi portal Kjodo njuz, pomenuti konzorcijum je 8. avgusta objavio ponudu za otkup po ceni od 4.620 japanskih jena, odnosno oko 29,3 evra po akciji i uspeo da prikupi 78,65 odsto akcija „Tošibe“.

Upravni odbor „Tošibe“ je preporučio akcionarima da prihvate ponudu. U početku je oklevao da to učini, rekavši da je ponuda niska, ali nedostatak drugih konkurentnih ponuda i pogoršanje poslovnog okruženja su ih ubedili da se zadovolji relativno niskom premijom.

- Veoma smo zahvalni mnogim našim akcionarima što su razumeli poziciju kompanije po ovom pitanju - rekao je predsednik „Tošibe“ Taro Šimada, dodavši da preuzimanje predstavlja "veliki korak ka novoj budućnosti".

„Tošiba“ će biti izbrisana sa berze na kojoj je bila prisutna od 1949. godine.

Kompanija je osnovana je 1875. godine a počela je kao proizvođač elektronike i postepeno se proširila na nove poslove kao što su energetska infrastruktura i obnovljivi izvori energije, podseća japanska agencija Kjodo njuz.

JIP je već iskusan kupac u elektronskoj industriji. Godine 2012, kupili su „Olimpusovu“ divizija za mobilne komunikacija ITKS, zatim 2014: „Sonijevo“ VAIO laptop odeljenje, pa 2018: „Hitačijev“ odsek za telekomunikacije „Alakala“, pa od „NEC“ 2020 „!nipon avioniks“, kao i 2020 „OM Digital Solutions“, „Olimpusov“ odsek za obradu slika.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike