Nekad simbol američke moći i gazde u Smederevu, danas na doboš

22.08.2023

10:43

0

Autor: 24sedam

„US Stil“ (US Steel), čeličana koja je predstavljala srce američke industrije, a bila i srpske vlasnik Železare Smederevo, prodaje se na licitaciji

Nekad simbol američke moći i gazde u Smederevu, danas na doboš
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kompaniju „US Stil“, nekada kičma američke ekonomije danas je lovina oko koje se, piše CNN, vodi nadmetanje na licitaciji među rivalima koji nude tek delić od nekadašnje vrednosti bivšeg ekonomskog giganta.

Kompanija sa sedištem u Pitsburgu nastala je 1901. godine, spajanjem vodećih čeličana u zemlji po projektu čuvenog finansijera i tajkuna J.P. Morgana.

Nova kompanija postala je prva na svetu čija je vrednost bila više od milijardu dolara, a to je tada bilo dvostruko više od celog američkog državnog budžeta te godine.

Vlasnik Endru Karnedži postao je najbogatiji čovek na svetu a „US Stil“ kompanija koja je davala čelik kojim su SAD postale globalna ekonomska velesila. Taj čelik korišćen je za solitere, mostove i brane, ali i za automobile, aparate za domaćinstvo...

Toliko je ojačao da je država pokušala 1911. da ga slomi antitrust zakonom, kao što je to uradila u slučaju naftne kompanije „Standard oil“, koja je zbog monopola razbijena na sedam kompanija. To kod čeličana nije prošlo.

Sporna privatizacija 2003.

Kupovina „Železare Smederevo“ (SARTID) 2003. godine od strane „US Strila“ jedna je čuvene „24 sporne privatizacije„ u Srbiji. „Ju-es stil Srbija” (US Steel Serbia) je postojala do 31. januara 2012. godine, kada ju je kao nerentabilnu otkupila Republika Srbija „za jedan dolar“. Od aprila 2016. železara je u vlaništvu kineskog „HBIS-a“, i radi pod nazivom „Hestil Srbija” (Hesteel Serbia).

Još 2008. godine „US Stil“ je bio osmi najveći proizvođač čelika na svetu da bi deset godina kasnije pao na 38 mesto.

Poslednjih godina „US Stil“ je pao ispod ostalih američkih čeličana i po proizvodnji i po vrednosti na berzi.  Te 2018. godine su vredeli 44 milijarde dolara a danas samo 32.
Iako je i dalje profitabilan, kompanija se trenutno prodaje na licitaciji ali ponude su manje od devet  milijardi dolara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike