„Er Srbija“ od danas potpuno srpska

13.11.2023

12:39

0

Nacionalna avio-prevoznik od danas je u stopostotnom vlasništvu Republike Srbije

„Er Srbija“ od danas potpuno srpska
Er Srbija - Copyright Promo/Er Srbija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će država Srbija danas završiti svu neophodnu papirologiju i preuzeti preostali udeo u „Er Srbiji" od dosadašnjeg partnera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata - „Etihad ervejza“.

- „Er Srbija“ je najveća avio-kompanija u regionu. Od kompanije koja je bila u bankrotu, napravili smo lidera koji sada leti na četiri kontinenta, u velikom broju zemalja, i postali smo primer na koji način, kroz jednu avio-kompaniju koja je uspešna, možete dalje da doprinesete ekonomskom razvoju vaše zemlje - rekao je Mali novinarima u Ministarstvu finansija.

Dodao je da će država posvetiti punu pažnju daljem razvoju „Er Srbije“ i naveo da sledi nabavka velikih aviona i otvaranje novih destinacija.

- Želim da zahvalim ljudima iz „Etihad ervejza“ koji su od 2013. naši partneri i suvlasnici „Er Srbije“. Oni iz „Er Srbije“ izlaze zbog njihovih poslovnih odluka, a na nama je da razvijamo našu kompaniju - rekao je Mali.

„Er Srbija“ je osnovana kao nova kompanija oktobra 2013. godine, kada je proglašen stečaj JAT-a, i tada je Vlada Srbije bila vlasnik 51 odsto, a „Etihad ervejz“ UAE 49 odsto. Tokom deset godina, udeo stranog partnera se smanjivao kako se „Etihad“ povlačio iz biznisa sa srpskim prevoznikom.

Do ovog oktobra, u kojem je obeležila jubilej kompanije, "Er Srbija" je premašila broj od tri i po miliona prevezenih putnika od početka godine, a očekuje se da bi do kraja 2023. mogao da bude nadmašen i apsolutni rekord od četiri miliona prevezenih putnika u jednoj godini, što je više nego trostruko u odnosu na poslednju godinu pre pokretanja "Er Srbije".

U protekloj deceniji, srpska nacionalna avio-kompanija obavila je preko 310.000 letova i prevezla više od 25 miliona putnika.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike