Za mala preduzeća u Srbiji 80 miliona evra od EIB

15.03.2023

10:51

0

Sredstva će biti raspoloživa pod povoljnim uslovima velikom broju malih i srednjih preduzeća i kompanija srednje tržišne kapitalizacije iz različitih sektora

Za mala preduzeća u Srbiji 80 miliona evra od EIB
Ilustracija - Copyright Profimedia

EIB Global, ogranak Evropske investicione banke (EIB) za aktivnosti van Evropske unije, ugovorila je sa OTP bankom Srbija i OTP Leasing Srbija kreditnu liniju vrednu 80 miliona evra, gde će svaka strana doprineti istom sumom čime će ukupan iznos udvostručiti.

Sredstva će biti raspoloživa pod povoljnim uslovima velikom broju malih i srednjih preduzeća (MSP) i kompanija srednje tržišne kapitalizacije iz različitih sektora za rešavanje svojih finansijskih potreba i podršku novim investicijama tokom tekuće krize.

Unapređenjem dugoročnog finansiranja preduzeća u Srbiji, kreditna linija EIB-a će povećati kapacitete MSP za inovacije i rast, uz stvaranje novih prilika za zapošljavanje.

Ovaj finansijski aranžman je u skladu sa Ekonomsko-investicionim planom Evropske komisije za Zapadni Balkan, usmerenim na podsticanje održivog razvoja regiona pomoću podrške u okviru inicijative Tima Evropa. Doprineće povećanju konkurentnosti srpskih MSP, rastu predvođenim privatnim sektorom i sprovođenju predstojeće nacionalne strategije za MSP.

Potpredsednica Liliana Pavlova, odgovorna za aktivnosti EIB u Srbiji, rekla je da će potpisana investicija značajno podržati privrednu aktivnost i otvaranje novih radnih mesta ublažavanjem kreditnih ograničenja sa kojima se MSP suočavaju zbog udruženog dejstva energetske krize i pandemije.

24sedam/Promo/Monika Pavlović i EIB
Liliana Pavlova

- Ta sredstva će im pomoći da ostvare svoje ciljeve u pogledu likvidnosti, zapošljavanja i investicija, kako bi se brže prilagođavala novom digitalnom i zelenijem privrednom okruženju. Na taj način, nove investicije će povećati ekonomsku otporost i zaposlenost, istovremeno omogućavajući dalje integrisanje zemlje u globalne lance vrednosti - naglasila je ona.

Inače, EIB i OTP banka su kroz zajedničke operacije već podržale male biznise u različitim oblastima, kao što su energetika, zaštita životne sredine, industrija, zdravstvo, obrazovanje, usluge, turizam i poljoprivreda.

Predrag Mihajlović, CEO i predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija, izjavio je da je ovo najobimniji ugovor o finansiranju do sada kada su u pitanju međunarodne finansijske institucije.

24sedam/Promo/Monika Pavlović i EIB
Predrag Mihajlović

- Prethodna godina je bila najuspešnija u istoriji OTP Grupe u Srbiji. Uspeli smo da ostvarimo rekordne poslovne rezultate i dvocifren rast u svim segmentima poslovanja, čime smo dodatno učvrstili poziciju najvećeg kreditora u segmentu i stanovništva i privrede. Imajući to u vidu, a sa kreditnom linijom vrednom 80 miliona evra koja je udvostručena našim sredstvima, verujem da možemo intenzivnije da obezbedimo preko potrebno finansiranje malim i srednjim preduzećima u Srbiji i podržimo njihove finansijske i investicione potrebe - naglasio je Mihajlović.

Grupacija EIB je do sada odobrila gotovo 5,6 milijardi evra za MSP na Zapadnom Balkanu, obezbedivši očuvanje oko 800.000 radnih mesta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike