EXPO 2027 i u svetu prepoznat kao veoma bitan za Srbiju

16.12.2023

18:30

0

Autor: R.B.

Svetska izložba u Beogradu, za koju se očekuje da će privući tri miliona turista, veoma je važan deo nastavka uspešne priče Srbije, ukazano iz SAD

EXPO 2027 i u svetu prepoznat kao veoma bitan za Srbiju
Ilustracija - Copyright Printscreen Instagram/expo_belgrade_2027

Međunarodna izložba EXPO 2027. godine biće održana u Beogradu od maja do oktobra 2027. godine i da će to biti prvi put da se Ekspo održava u Jugoistočnoj Evropi. Sa 12 milijardi evra planiranih investicija u infrastrukturu, hotele, novi stadion, Sajam, rečnu luku…i 100 avionskih linija koje će dovesti poslovne ljude i tri miliona turista iz raznih delova sveta, to je ogromna prilika da Srbija nastavi svoju višegodišnju uspešnu ekonomski priču, ukazano je američkoj javnosti u tamošnjem magazinu „Global finance“ ove nedelje.

Na značaj dobijanja međunarodne izložbe, čak i one koja nije „glavni“ trgovinski EXPO (petogodišnja izložba je bila u Dubaiju prošle godine pomerena zbog korone a sledeći će 2025. biti u Osaki) već kulturno-sportska manifestacija, pokazala je i oštra svetska konkurencija u kojoj je Beograd pobedio gradove predstavnike SAD, Argentine, Španije i Tajlanda.

Sa EXPO će Beograd moći da nastavi niz uspeha države koja je, po oceni direktora nezavisne grupe u američkoj agenciji za kreditni rejting "Fič", Pola Gembla, ostvarila neke od najboljih ekonomskih rezultata u Evropi nakon pandemije.

Ovo je druga potvrda iz SAD da su Amerikanci ne samo svesni postojanja EXPO 2027 u Beogradu već i veoma zainteresovani da u njemu učestvuju  i to kao izvođaču.

To je u Beogradu i lično potvrdila sredinom novembra zamenica državnog podsekre-tara SAD za međunarodnu saradnju, Dajen Farel.

Farel je rekla da su američke kompanije „veoma zainteresovane da pomognu oko razvoja infrastrukture i u veoma važnoj digitalnoj sferi te manifestacije“.

Planovi su tu, sprema se novac

Tih potrebnih 12 milijardi evra Vlada Srbije je već počela da prikuplja pa su izdate tzv. expo državne obveznice, koje su u poslednjoj aukciji prodate sa po 7% godišnjeg prinosa investitorima.

Ministarstvo finansija
Planirani izgled sajamskih paviljona i Nacinalnog stadiona

 

Za uređenje kompleksa koji će činiti fudbalski stadion i EXPO centar pored auto-puta, od Novog Beograda ka Surčinu, država će pozajmiti ukupno 730 miliona evra kroz dva kredita.

Pre svega, za izgradnju linijske infrastrukture oko nacionalnog stadiona u Surčinu Vlada Srbije će se zadužiti oko 190 miliona evra kod državne Banke Poštanska šte-dionica i Unikredit banke.

Predviđeni su krediti od po 11 milijardi dinara (96 miliona evra) sa rokom dospeća od devet godina, uključujući period počeka od dve godine, uz otplatu glavnice u 14 jednakih rata. Rok raspoloživosti zajma je 18 meseci, računajući od datuma stupanja na snagu ugovora, i taj rok može biti eksplicitno produžen.

Novac se prikuplja a kako će se i na šta potrošiti planovi već postoje. Oni su u prezentovani Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu poslednjih dana novembra.

Generalni direktor preduzeća "EXPO 2027 Beograd", Dušan Borovčanin, rekao je delegatima iz sveta da je "EXPO 2027 Vlada Srbije proglasila za projekat od nacionalnog značaja, da je formirala Upravni odbor u koji su uključeni svi relevantni državni, javni i privatni predstavnici.

Ne čeka se ni sa radovima, započeto je nasipanje i ravnanje terena na lokaciji u Surčinu, pošto je izdata građevinska dozvola, a sama izgradnja kompleksa započeće ovih dana.

Ministarka nauke, Jelena Begović, koja je uz ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića prisustvovala predstavljanju u Parizu, naglasila je da će da će do kraja 2026. godine biti spremna sva  infrastruktura

Glavni izvođač radova je kineska kompanija "Power Construction Corporation of China Ltd", sa kojom je ugovor potpisan 27. aprila.

Za „EXPO 2027“, kako stoji u posebnom zakonu, predviđena je izgradnja linijske infrastrukture koja obuhvata saobraćajnice, putne objekte, mostove, hidrotehničku, energetsku i telekomunikacionu infrastrukturu, kao i gasne i termotehničke instalacije, instalacije i uređaje za PP zaštitu, parterno uređenje i ozelenjavanje, ali i ostale nepomenute instalacije i uređaje.

Poslednjim rebalansom budžeta je predviđeno 12,3 milijarde, umesto prvobitnih 7,6 milijardi dinara za izgradnju nacionalnog stadiona. Za narednu godinu se planira ulaganje od sedam milijardi dinara, a 2025. godine milijardu dinara.

U neposrednoj blizini stadiona planirane su značajne investicije u organizaciju me-đunarodne izložbe EXPO 2027, čiji će domaćin biti Beograd, i u okviru tog kompleksa će se graditi Sajam, izložbeni prostor i propratni sadržaji, što će, sudeći po rebalansu budžeta, ukupno koštati 111,5 milijardi dinara ili oko milijardu evra.

Razvojna šansa Beograda i Srbije

Ministar finansija Siniša Mali svojevremeno je rekao da će se izgradnja ovog kom-pleksa finansirati delom iz budžeta, a delom iz kredita. U rebalansu budžeta je navedeno da će država ove godine uzeti kredit od 53,1 milijarde dinara, odnosno 540 miliona evra, za pripremu i izgradnju centra za specijalizovanu izložbu sa pratećim sadržajima.

Screenshot: Tanjug
Predsednik Vučić pokazuje šta će se u centru Beograda menjati zbog EXPO 2027

 

Ministar finansija izjavio je nedavno da su organizovanje specijalizovane izložbe i izgradnja objekata koji će je pratiti razvojna šansa Beograda i Srbije koju ne treba propustiti, i procenio da će oko tri miliona ljudi posetiti Srbiju tokom tri meseca izložbe.

Tako će Beograd dobiti Nacionalni stadion i novi sajam, koji će nići u Surčinu gde će biti napravljena i  nova komunalna i putna infrastruktura, podizani mostovi, ali i obnovljene fasade. Beograd će železnicom biti povezan sa aerodromom, sajmom i stadionom, dok će grad dobiti novi izgled železničkih i autobuske stanice. I sve to, kako tvrde predstavnici vlasti, može i biće urađeno za nešto duže od tri godine.

Neki od najvažnijih planova predviđaju izgradnju i rekonstrukciju Autobuske i železničke stanice, Prokopa, Zgrade Pošte, Pešačkog mosta na Savi, Novog mosta na Savi, Metroa, Expo sajma u Surčinu...

U izgradnju nove beogradske infrastrukture mogla bi da bude uključena i Evropska unija. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je da će Briselu ponuditi zajednički rad na organizovanju Expo 2027.

On je ranije naglasio da će na području od 212 hektara biti izgrađen nacionalni sta-dion, komercijalni sadržaji, stambene jedinice od 1.500 stanova koji će posle izložbe Expo ići na tender kupcima, objekti budućeg Sajma i same izložbe. U okviru sajamskog prostora u kojem će sve države sveta imati priliku da se predstave, Srbija će imati paviljon koji će konstruisati domaće arhitekte, a gde će na najbolji način biti predstavljena naša zemlja.

- U okviru kompleksa vezanog za Expo 2027. vezana je i linijska infrastruktura, koja će obuhvatiti osam kilometara gradskih bulevara, nivelisanu petlju, odnosno nadvožnjak, planirani gasovod s mernom regulacionom stanicom i za nacionalni stadi-on i za sve ostale objekte. To su toplovod i hladovod. Hladovod predstavlja novi sistem za hlađenje i dosad u Srbiji nije primenjivan. Takođe, biće i urađena glavna merna regulaciona stanica i izgrađena železnica u okviru tog kompleksa - naveo je ranije Vučić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike