Tvorac projekta EXPO 2027 otkriva: Srbija će postati centar sveta - biće to nešto jedinstveno, cela zemlja će biti ponosna! (FOTO)

11.11.2023

14:10

0

Expo će biti ogroman korak i prilika i da se prikaže moderna Srbija - kaže španski arhitekta

Tvorac projekta EXPO 2027 otkriva: Srbija će postati centar sveta - biće to nešto jedinstveno, cela zemlja će biti ponosna! (FOTO)
Budući izgled izložbe EXPO 2027 u Beogradu - Copyright Ministarstvo finansija

Španski arthitekta Mark Fenvik, zahvaljujući čijem projektu će Beograd biti domaćin velike međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027. i dobiti Nacionalni fudbalski stadion, izjavio je da je cilj njegovog tima bio da naprave nešto jedinstveno, na šta će Srbija i njeni građani biti ponosni u godinama koje dolaze.

- Expo će biti ogroman korak i prilika i da se prikaže moderna Srbija - rekao je Fenvik i podsetio da je EXPO poput odskočne daske, jer zemlja koja ima EXPO, Svetski kup ili nešto slično postaje centar pažnje. 

Ministarstvo finansija
 

- Expo će za Srbiju biti velika odskočna daska i što se vidljivosti u svetu tiče, doći će predstavnici 100 ili 150 zemalja. Svi ljudi iz tih zemalja gledaće u Srbiju, a zahvaljujući njoj i u region - rekao je Fenvik, koji je za Svetsko prvenstvo u fudbalu Katar 2022. projektovao tri stadiona, među kojima je čuveni demontažni "947 - napravljen od transportnih kontejera, a radi i na projektima za SP 2030. i 2034. godine.

- Mislim da je EXPO potencijalno ogromna mogućnost za korak napred u pokazivanju moderne Srbije svetu, zaista neverovatna prilika da zemlja postane vidljiva na svetskoj sceni i postane svetski igrač. Znate, vi ste svetski igrač i za vreme trajanja izložbe, gotovo centar sveta - istakao je Fenvik, prema čijem projektu je izgrađen i Savski trg u Beogradu.

Printscreen Instagram/expo_belgrade_2027
 

Kada je reč o Nacionalnom stadionu, kaže da je želja njegovog tima bila da urade nešto apsolutno jedinstveno za Beograd, nešto što do sada nije viđeno, na šta će se cela zemlja ponositi.

- Želeli smo da to bude posebno mesto na kojem će se igrati fudbal i na kojem će se stvarati nove legende srpskog fudbala - kazao je Fenvik.

- U Srbiji smo zapravo stvorili prvi 'zeleni' i prvi održivi stadion na svetu, sa drvećem koje će formirati fasadu. Posetioci će moći da se šetaju kroz zelenilo na njegovim različitim nivoima. Fasada od drveća stvaraće dodatnu lepotu jer će se tokom godine kroz godišnja doba menjati - rekao je Fenvik.

Printscreen Instagram/expo_belgrade_2027
 

Istakao je da je nastojao da donese jedinstvenu arhitekturu u sport u Srbiji i precizirao da će se prvi put blizu EXPO centra nalaziti Nacionalni stadion. Prema njegovim rečima, biće to prvi potpuno održivi stadion, poptpuno uklopljen u pejzaž i prirodu, kroz koju će posetioci, prolazeći kroz različite nivoe stadiona, moći da se šetaju.

Ideja je, kako je dodao, i da se prostor oko stadiona koristi i u danima kada nema utakmica i da sve bude na ponos zemlje. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike