Amerikanci zainteresovani za EXPO 2027

14.11.2023

09:13

0

Zamenica američkog podsekretara za međunarodnu saradnju Dajen Farel izjavila je da su američke kompanije zainteresovane za međunarodnu sprecijalizovanu izložbu EXPO

Amerikanci zainteresovani za EXPO 2027
Dajen Farel, Zamenica američkog podsekretara za međunarodnu saradnju - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić (STF)

Specijalizovana međunarodna izložba EXPO 2027, koja će biti održana u Beogradu 2027. godine je veoma interesantna za američke kompanije koje se bave infrastrukturom i to je bio jedan segment razgovora sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, rekla je zamenica američkog podsekretara za međunarodnu saradnju Dajen Farel

- Veoma smo uzbuđeni zbog EXPO 2027. Od predsednice Vlade imala sam priliku da čujem više o planovima Srbije za EXPO i, naravno, potvrdila sam da su američke kompanije veoma zainteresovane da pomognu oko razvoja infrastrukture i u veoma važnoj digitalnoj sferi - rekla je Farel za Tanjug nakon jučerašnjih razgovora u Beogradu.

Farel je rekla da iz SAD žele da čuju više o aspiracijama, interesima srpske strane kao i mogućnostima američke da učestvuje

- Veoma su željni i veoma entuzijastični, rekla je Farel nakon razgovora sa premijerkom, ministarkom rudarstva i energetike Dubrakvom Đedović Handanović i predstavnicima Američke privredne komore.

Sajam vina fantastična ideja

Farel na pitanje o Sajmu vina "Wine Vision by Open Balkan" i podršci koju SAD daju Otvorenom Balkanu - inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kaže da je Sajam fantastična ideja iz koje mogu proizaći samo dobre stvari.

- Što se tiče Sajma vina, kakva fantastična ideja. Mislim da svaki put kada se dođe do prilike da ljudi zaista mogu zajedno da nazdrave, da međusobno opušteno razgovaraju, iz toga mogu proizaći samo dobre stvari - rekla je Farel.

Prema njenim rečima, to je još jedan odličan primer liderstva.

- I zato mislim da je to još jedna divna ilustracija liderstva koje Srbija i susedne zemlje zauzimaju u pogledu na Zapadni Balkan, ne samo na individualnoj osnovi, već  i u pravcu razumevanja snage, mogućnosti i komplementarnih aspekata čvrstih međusobnih odnosa u regionu, tako da sam veoma uzbuđena zbog toga - rekla je Farel.

Ocenila je da su potencijali za saradnju sa Srbijom bezgranični i istakla da su razgovori sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom rudarstva i energetike bili odlični i da je bilo reči o brojnim oblastima u kojima postoji jak potencijal za saradnju i partnerstvo.

Poručila je da je u Srbiju došla sa novim idejama kako da dve zemlje ojačaju trgovinsku saradnju.

- Razgovarali smo o saradnji u oblasti tehnologija, čiste, obnovljive energije, o izuzetnim američkim kompanijama koje već posluju u Srbiji na različitim projektima i sarađuju sa Vladom Srbije u oblasti infrastrukture i digitalne tehnologije - rekla je Farel.

Zamenica američkog podsekretara za međunarodnu saradnju navela je da su i inovacije i razvoj tehnologija bile važna tema razgovora, kao i veštačka inteligencija i pravac u kojem ide njen razvoj.

Farel je dodala da je razgovarano i o industriji zabave, o vezi tehnologije i kreativnosti, ''kreativnoj saradnji koja može dovesti do uspešnih blokbastera''.

- Moram da pohvalim vaše programere u oblasti gejminga koji su izuzetno dobro poznati ljudima u našoj zemlji. Ovo je još jedna oblast u kojoj govorimo o kreativnim mogućnostima i korišćenju tehnologije. Toliko mnogo razloga da se osećate veoma pozitivno i veoma povoljno u vezi sa odnosima SAD i Srbije - istakla je Farel.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike