Nafta pala četvrtu nedelju zaredom

20.11.2023

09:51

0

Autor: R.B.

Cene crnog zlata u padu jer nema kupaca iz najvećih svetskih privreda

Nafta pala četvrtu nedelju zaredom
Ilustracija - Copyright AP Photo/Vahid Salemi, File

Sirova nafta je na Londonskoj berzi ponirala i prošle nedelje i sedmični pad je bio oko jedan odsto, pa je evropski brent završio na prosečnih 80,6, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,7%, pa je američka WTI nafta bila 75,9 dolara.

Sa četvrtim nedeljnim padom cena zaredom, nafta se našla na nivou najnižem u četiri meseca. Ovaj pad cene posledica je strah trgovaca da bi gubili na robi za koju je tražnja slaba.

Nedeljni pad bi bio i veći da u petak cene nisu povratil oko 4% vrednosti, što je uglavnom bila posledica korekcije nakon oštrog pada prethodnih dana.

Screenshot: ICE berza
Cena nafte na berzi u Londonu u poslednja tri meseca

 

Podršku cenama pružila je i odluka SAD o sankcijama novoj skupini brodara i vlasnika brodova zbog prevoza ruske nafte po cenama iznad limita koji je odredila skupina G7.

Nakon prošlonedeljnog pada na londonskom je tržištu cena barela sada manja nego početkom godine za oko 6% a u SAD za oko 5,5%.

Tražnja slaba i tako će ostati

Na slabu tražnju ukazuju podaci o rastu zaliha u SAD-u u prethodnoj nedelji, i to za 3,6 miliona barela, što je mnogo više nego što su analitičari očekivali.

I pored toga, proizvodnja se zadržala na rekordnih 13,2 miliona barela dnevno.

- Pad cena sirove nafte u suprotnosti je s procenama OPEK-a i Međunarodne agencije za energiju, koje su najavile tesno snabdevanje u četvrtom tromesečju – rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Prema poslednjim podacima, rast kineske ekonomije, najvećeg svetskog uvoznika nafte, u poslednje se vreme ubrzao, no analitičari predviđaju posustajanje prerade u rafinerijama zbog slabije potražnje za gorivom i nižih rafinerijskih marži.

Procenjuje se da je ciklus zaoštravanja monetarne politike u zapadnim zemljama završen, s obzirom na popuštanje inflacije, što bi trebalo pozitivno da utiče na tržište nafte. No cene padaju jer se očekuje dalje usporavanje rasta privrede, što će oslabiti i potražnju za naftom.

- Cene nafte trenutno padaju, uprkos naizgled povoljnom okruženju, što navodi na zaključak da investitori jednostavno ne veruju procenama o rastu potražnje u četvrtom kvartalu - napominje Varga.

Kako se zbog slabosti privrede ne očekuje jačanje potražnje cenu, kažu analitičari, može da podrži samo smanjena ponude, odnosno proizvodnja OPEK+.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike