Rusija preuzima najveće nalazište nafte u Iraku otkriveno u poslednjih 20 godina

01.12.2023

00:30

0

Na osnovu preliminarnih procena se smatra da naftno polje Eridu u Iraku sadrži 7-10 milijardi barela rezervi

Rusija preuzima najveće nalazište nafte u Iraku otkriveno u poslednjih 20 godina
Ruska nafta - Copyright AP Photo/Dmitry Lovetsky

Polje Eridu je najveće nalazište nafte u Iraku otkriveno u poslednjih 20 godina, a nakon prošlonedeljne odluke japnaskog "Inpeksa" da proda svoj udeo (40 odsto) u nalazištu, ruski "Lukoil" ima odrešene ruke da preuzme kontrolu nad celim naftom bogatim područjem, piše portal "Ojl prajs".

Kako se objašnjava, na osnovu preliminarnih procena se smatra da naftno polje Eridu u Iraku sadrži 7-10 milijardi barela rezervi. Izvori na visokim pozicijama iz ruske naftne industrije sa kojima je ekskluzivno razgovarao portal rekli su da bi nafte u Eridu zapravo moglo da bude i duplo više. 

Portal ocenjuje da Rusija želi da kontroliše iračko polje zajedno sa saveznikom Kinom, što je "u skladu sa ciljem Moskve i Pekinga da drže Zapad podalje od energetskih sporazuma u ​​Iraku kako bi Bagdad zadržali bliže novoj iransko-saudijskoj osovini".

 

 

"Lukoil" je ranije kontrolisao 60 odsto Bloka 10 u kome se nalazi Eridu. 

U martu je iračka državna kompanija "Di Kar Ojl kompani" zvanično odobrila razvoj rezervi Bloka 10, uključujući i čitavo polje Eridu. 

Blok 10 se nalazi na jugoistoku Iraka, otprilike 120 km zapadno od ključne rute za izvoz nafte iz Basre, i južno od ogromnih naftnih polja oko Nasirije. Prema ugovoru za Blok 10 koji je dodeljen "Lukoilu" i "Inpeksu" još 2012. godine u četvrtoj rundi licenciranja u Iraku cena barelu je relativno visoka (5,99 dolara), iako u tom trenutku ogromno polje Eridu nije bilo otkriveno.

U 2021. godini, nakon preliminarnih testiranja, iračko Ministarstvo nafte je saopštilo da očekuje maksimalnu proizvodnju od najmanje 250.000 barela dnevno iz Eridua do 2027. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike