Nove investicije u železničku infrastrukturu: Samo u Vojvodini obnovićemo 400 kilometara - od Beograda do Subotice put će trajati 70 minuta!

29.11.2023

12:07

0

Vesić je naveo da će izgradnja brze pruge Beograd-Niš, dužine 230 kilometara, početi tokom sledeće godine

Nove investicije u železničku infrastrukturu: Samo u Vojvodini obnovićemo 400 kilometara - od Beograda do Subotice put će trajati 70 minuta!
Copyright TANJUG/INFRASTRUKTURA ŽELEZNICE SRBIJE/ ALEKSA RISTIĆ

Brze pruge omogućavaju razvoj turizma, lokalnog biznisa i veću mobilnost stanovništva, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i najavio nove investicije u železničku infrastrukturu među kojima i rekonstrukciju 400 kilometara pruga u Vojvodini.

Kako je rekao, prva od tih pruga je Subotica-Sombor-Bogojevo-Sajlovo-Novi Sad dužine je oko 150 kilometara, druga je pruga koja od Pančeva ide na Orlovat, Zrenjanin, Kumane, Banatsko Miloševo, Čoku, Sentu do Subotice, dužine oko 200 kilometara, dok je treća pruga Vrbas-Sombor u dužini oko 50 kilometara.

- Ako tome dodamo da krećemo sada sa Svetskom bankom u projektovanje pruge Pančevo-Vršac-rumunska granica, to jasno govori da ćemo u narednom periodu kao zemlja dati akcenat na rekonstrukciju železničkog saobraćaja i te pruge koje rekonstruišemo, njima se neće voziti 200 na sat, ali će se voziti 100 ili 120 kilometara na sat što je u odnosu na sadašnje vreme veliki pomak - rekao je Vesić gostujući na televiziji Prva.

TANJUG/MGSI/Predrag Mitić
Goran Vesić

On je podsetio da je posle osam godina, ponovo uspostavljena železnička linija na relaciji Subotica-Segedini koja je, kako je naveo veoma važna kako život građanki i građana Subotice ali i Segedina. Ta pruga je, kako je dodao, elektrificirana i njome sada vozovi idu 120 kilometara na sat.

- Za početak ćemo imati pet polazaka dnevno iz Subotice prema Segedinu i obratno - dva ujutru, dva popodne i jedan uveče - rekao je Vesić i dodao da se procenjuje da je to za sada dovoljno, ali da će se, ukoliko bude bilo potrebe, razmišljati i o povećanju broja vozova.

Vesić je podsetio da se gradi brza pruga do Subotice koja će, biti završena do kraja 2024. nakon čega će biti potrebno nekoliko meseci za njeno testiranje, dok se očekuje da će vozovi tom prugom početi da saobraćaju najkasnije u martu 2025. godine. Ministar je istakao da će se tom prugom od Beograda do Subotice i obratno stizati za sat i deset minuta što će, potpuno promeniti život ljudi u Subotici i čitavom tom kraju.

- Brze pruge omogućavaju razvoj turizma, lokalnog biznisa i ono što je najvažnije veću mobilnost stanovništva jer možete da živite u jednom gradu, a radite u drugom - rekao je Vesić.

TANJUG/INFRASTRUKTURA ŽELEZNICE SRBIJE/ ALEKSA RISTIĆ
 

On je naveo da će izgradnja brze pruge Beograd-Niš, dužine 230 kilometara, početi tokom sledeće godine i dodao da će, kada ona bude završena, putovanje između ta dva grada trajati sto minuta, a da će se između Niša i Subotice vozom stizati za manje od tri sata, ako se uzme u obzir da će se od Beograda do Subotice putovati 70 minuta.

- Potpisali smo memorandum sa Vladom Severne Makedonije i konkurišemo za nastavak pruge pred EU od Niša, odnosno od Brestovca do Skoplja. To je 136 kilometara kod nas i 50-ak kilometara kod njih - rekao je Vesić.

TANJUG/INFRASTRUKTURA ŽELEZNICE SRBIJE/ ALEKSA RISTIĆ
 

Prema njegovim rečima, čeka nas i rekonstrukcija regionalnih pruga i on očekuje da će sledeće godine početi rekonstrukcija drugog dela pruge Beograd-Bar, od Valjeva do Vrbnice.

- Rekonstruisali smo prugu od Beograda do Valjeva. Trenutno radimo rekonstrukciju pruge Niš-Dimitrovgrad dužine oko 70 kilometara. Takođe, radimo rekonstrukciju pruge Niš-Brestovac, a počinjemo da radimo i obilaznicu oko Niša. Završavamo sa EU projektovanje za rekonstrukciju pruge Stalać-Kraljevo-Rudnica, dužine preko 150 kilometara, koja je veoma važna - rekao je Vesić.

Osim toga, kako je dodao, zajedno sa vladom BiH konkurišemo pred EU za dobijanje fiansijskih sredstava za rekonstrukciju pruge Beograd-Sarajevo. Ministar se osvrnuo i na novi most preko Zapadne Morave u Mrčajevcima koji je izgrađen na mestu starog, srušenog u junskim poplavama. Naveo je da je domaća kompanija "Loteks" sagradila taj most tri i po meseca pre roka i dodao da je to primer da imamo dobre domaće kompanije koje mogu da se nose sa stranim kompanijama i rade ovakve vrste komplikovanih poslova. Vesić je rekao da novi most ima nosivost 60 tona i da bez problema može da primi saobraćaj koji je predviđen, podsećajući da je, u međuvremenu, završen i most u Adranima na Ibarskoj magistrali, koji se takođe urušio u junskim poplavama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike