Počeli radovi na modernizaciji pruge Niš - Dimitrovgrad: Vozovi više neće prolaziti kroz centar grada (FOTO)

11.11.2023

10:47

0

Rok za završetak radova je 1.276 dana - rekao je Vesić

Počeli radovi na modernizaciji pruge Niš - Dimitrovgrad: Vozovi više neće prolaziti kroz centar grada (FOTO)
Copyright TANJUG/INFRASTRUKTURA ŽELEZNICE SRBIJE/ ALEKSA RISTIĆ

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da su danas započeli radovi na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Niš - Dimitrovgrad, saopštilo je resorno ministarstvo.

Prema njegovim rečima, realizacija ovog projekta počinje radovima na deonici otvorene pruge između železničkih stanica Staničenje i Pirot, dugoj oko sedam i po kilometra, a radovi kreću od izlaza iz stanice Staničenje prema ulazu u stanicu Pirot.

- Deonica Staničenje - Pirot je prva faza radova u okviru rekonstrukcije i modernizacije pruge Sićevo - Dimitrovgrad dužine 86 kilometara. Rekonstrukcija i modernizacija pruge Sićevo - Dimitrovgrad obuhvata građevinske i pripremne radove za elektrifikaciju i signalizaciju, kao i elektrifikaciju ove deonice. Rok za završetak radova je 1.276 dana - rekao je Vesić.

Tanjug/MGSI/ PREDRAG MITIĆ
Goran Vesić

Kako je naveo, radovi između Staničenja i Pirota odvijaće se u vremenskim intervalima od 36-časovnih "zatvaranja" koloseka na ovoj pruzi. Ministar je rekao da se putnički železnički saobraćaj između Niša i Dimitrovgrada neće odvijati, dok će teretni funkcionisati u terminima kada ova deonica pruge bude otvorena za saobraćaj.

Vesić ističe da je realizacija ovog projekta decenijama bezuspešno obećavana, ali da će se, zahvaljujući viziji predsednika Aleksandra Vučića, konačno steći uslovi za veći tranzitni železnički saobraćaj kroz Srbiju, a istovremeno i rešiti pitanje niškog železničkog čvora i saobraćaja u tom gradu.

- Ovim projektom biće otklonjena saobraćajna uska grla između Srbije i Bugarske, biće povećan kvalitet i skraćeno vreme putovanja, a vozovi više neće prolaziti kroz centar grada, već novoizgrađenom železničkom obilaznicom oko Niša - rekao je Vesić.

Ministar je naglasio da će se rekonstrukcijom i modernizacijom železničke pruge Niš-Dimitrovgrad obuhvatiti, rekonstruisati, modernizovati i elektrifikovati postojeće pruge Niš - Dimitrovgrad, izgraditi nova, jednokolosečna, elektrifikovana obilazna pruga oko Niša u dužini od oko 22 kilometra, čija je izgradnja planirana za 2024. godinu, kao i modernizovati signalni i telekomunikacioni sistemi za celokupan projekat.

- Kada sam izabran za ministra prošle godine, obećao sam da će jedan od mojih prioriteta biti pokretanje ovog projekta. Rekonstrukcijom i elektrifikacijom pruge Niš - Dimitrovgrad, Koridor 10 postaje konkurentniji transportni pravac, čime će se stvoriti uslovi za veći tranzitni saobraćaj kroz Srbiju, kao i između naše zemlje i Bugarske - rekao je Vesić.

Projekat se finansira iz kredita Evropske investicione banke i Budžeta Republike Srbije, kao i iz donacije Investicionog okvira za zapadni Balkan, podseća se u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike