Istraživanje o radu: Ko na poslu nosi odelo, a ko pidžamu i trenerku

27.11.2023

09:41

0

Autor: R.B.

Veliko istraživanje u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazalo da zaposleni kod kuće nisu baš sređeni za posao, a i oni koji dolaze imaju prilično ležeran odnos prema dres-kodu, posle kovida

Istraživanje o radu: Ko na poslu nosi odelo, a ko pidžamu i trenerku
profimedia-0658004987 - Copyright Profimedia

Kompanija za posredovanje u zapošljavanju „Indid“ (Indeed) napravila je istraživanje sa više od 1.000 zaposlenih i 500 menadžera kod poslodavaca iz Ujedinjenog Kraljevstva te potvrdila ono što se negde i očekivalo. Svaki treći radnik koji radi od kuće, svoje radno vreme (a i dobar deo ostatka dana) provede obučen u pidžamu.

Više od polovine, odnosno 53% radnika koji moraju da video poziva komuniciraju sa kompanijom ili klijentima, priznalo je da u video sastancima od kuće nosi „manje atraktivnu odeću“ na donjem delu tela, koji se na ekranu ne vidi, piše „Poslovni dnevnik“.

To je ili pidžama ili trenerka a u vreme kovid krize, kada je Britanija dobar deo vremena bila „zaključana“, u proseku su zaposleni nosili pidžamu 46 radnih dana godišnje, a svaki dvanaesti u pidžami je svaki dan.

Situacija se nakon kovida promenila ne samo za one koji i sada stalno ili delomično rade od kuće i zbog toga gotovo polovina ispitanih šefova smatra da su zaposleni postali preopušteni. Oko 29% menadžera se zalaže za stroža pravila kada je odevanje u pitanju.

Poslodavci pidžame smatraju najneprikladnijim autfitom za posao čak i u kućnoj varijanti, na drugom mestu su neoprana kosa ili neuredna frizura, a 44% ih smatra da zaposleni ne bi smeli da nositi ni donji deo trenerke u radno vreme.

Četrdeset odsto poslodavaca smatra da patike nisu prikladna obuća za posao, mada ih gotovo dve trećine osoblja obuva i kad dolazi na posao.

Uz ovo, istovremeno je sprovedeno drugo istraživanje, koje je pokazalo da postoje i generacijske razlike u oblačenju.

Generacija Z, oni sada u dobi između 18 i 26 godina, odeva se najmudrije – 42% ih nosi odela u poređenju sa tek 15% starijih od 35 godina, koji se ako oblaće za posao.

Istraživanja su za „Indid cenzusvajd“ (Indeed Censuswide) sprovedena u razdoblju između 24. i 30. oktobra ove godine.

U jednome je učestvovalo 1.035 zaposlenih a u drugome 500 donosilaca odluka u preduzećima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike