Metalac nudi otkup akcija trgovinskog lanca, država na potezu

27.11.2023

09:13

0

Autor: R.B.

Privredni gigant iz Gonjeg Milanovca za akciju „Metalac – Proleter“ lanca maloprodaje nudi 5.109 dinara

Metalac nudi otkup akcija trgovinskog lanca, država na potezu
Akcije Metalca iz G. Milanovca - Copyright Printscreen:Beogradska berza

Gornjomilanovački holding „Metalac“ je sredinom septembra poslao ponudu za otkup onog dela akcija koji još ne poseduje u trgovinskom lancu „Metalac – Proleter“.

Kako piše u poslednjem saopštenju kompanije na Beogradskoj berzi, proizvođač posuđa i bele tehnike je spreman da po akciji plati 5.109 dinara, a poslednju reč će verovatno imati država, piše „Blumberg Adrija“.

„Metalac – Proleter“ ima lanac od oko 40 prodavnica na području Gornjeg Milanovca, Čačka i Ljiga, već se nalazi u većinskom vlasništvu matične kompanije (64,6%), dok najveći deo manjinskog paketa akcija pripada Akcionarskom fondu AD Beograd, koji se nalazi u vlasništvu države.

- Gro ovih akcija skoncentrisano je u rukama Akcionarskog i PIO fonda koji poseduju 20,3% odnosno 6,8% akcija, te će faktički od odluke državnih organa zavisiti da li će ponuda biti uspešna odnosno hoće li „Metalac“ naposletku u potpunosti konsolidovati

vlasništvo - pišu na svojoj internet stranici brokerska kuća „Momentum sekjuritis“.

„Proleter“ je jedno od samo dva zavisna društva holdinga gde matična firma ne poseduje 100% deonica. Druga je „Metalac Home Market“ iz Novog Sada, gde 92% drži matična kompanija, a oko 7% se nalazi u vlasništvu fizičkih lica.

Uspešni i u krizi

U sastavu „Metalac Grupe“ se nalazi 16 zavisnih preduzeća. Cena akcija matičnog društva od početka godine je pala za nešto manje od 6%, dok se deonice trenutno nalaze na nivou od 1.580 dinara. Akcije „Metalac - Proletera“ nisu likvidne i u poslednjih 10 godina nisu menjale cenu.

„Metalac“ iz Gornjeg Milanovca, uspeo je da i u trećem kvartalu uveća profit, kao i u većini prošlih godina ako ne računamo poslovanje za vreme pandemije.

Neto dobit je u trećem tromesečju iznosila 267 miliona dinara (2,3 miliona evra), dok je u prvom i drugom kvartalu ukupno ostvaren profit od 10,3 miliona dinara.

U poređenju sa trećim kvartalom prošle godine (koji je takođe bio mnogo uspešniji od prva dva), dobit Metalca je rasla za 11%.

Prihodi od prodaje na domaćem tržištu su u prvih devet meseci na međugodišnjem nivou porasli za trećinu, dok je prodaja na stranim tržištima porasla za 53%. Troškovi energije i goriva uvećani su za nepunih 30%.

Saša Odalović, broker iz „Prudens kapitala“, tada je rekao da je nezahvalno prognozirati o mogućoj isplati dela dobiti deoničarima, ali i procenio da bi dividenda prvi put mogla da pređe prag od 100 dinara po deonici.

- Ne znamo kakvo će biti poslovanje u tekućem kvartalu, međutim, nekako su podaci na nivou očekivanja osim ako u poslednjem kvartalu ne bude nekog iznenađenja. Neto dobit je malo odskočila u odnosu na kraj 2022. godine, i ako poslovanje nastavi sličnim tempom, možda ćemo imati dividendu na nivou od 100 ili više dinara bruto, jer je ista prethodnih godina iznosila 65, 85 i 90 dinara - rekao je za „Blumberg Adriju“ Odalović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike