Srpske zvezde u usponu: Dve kompanije među najbrže rastućim u Centralnoj Evropi

24.11.2023

09:57

0

Autor: R.B.

Dve srpske tehnološke kompanije plasirale su se na listu “Dilojta“ na kojoj je 50 kompanija iz regiona Centralne Evrope

Srpske zvezde u usponu: Dve kompanije među najbrže rastućim u Centralnoj Evropi
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srpska kompanija za softverska rešenja „Faktori vorldvajd“ (Factory World Wide), ponovo se našla na listi najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi (CE Technology Fast 50), objavio je „Dilojt“.

U saopštenju konsultantsko-revizorske kompanije stoji da je „Faktori“ u ovogodišnjem izboru zauzela 17. mesto na listi „Najbržih tehnoloških 50“, sa svojim skorom četvorogodišnjeg rasta prihoda (2019-2022) od 1.496 odsto.

- Ovaj uspeh potvrđuje našu posvećenost izuzetnosti i kvalitetu naših usluga. Drago nam je što naš trud i predan rad priznaju stručnjaci iz Deloitte-a, ali ono što nas najviše ispunjava jeste poverenje koje smo izgradili sa našim klijentima i partnerima - ističe Nikola Vučinić, vlasnik kompanije „Faktori vorldvajd“.

Još jedna srpska tehnološka kompanija je zabeležila uspeh, u kategoriji "Kompanije u usponu" visoko se plasirala kompanija "EM Analytic Solutions". Ova firma koja se bavi razvojem inovativnih softverskih rešenja za poslovnu inteligenciju, zauzela je 10. mesto, zbog trogodišnjeg rasta prihoda od 469 odsto (2020-2022).

Prof. dr Milan Nedeljković, direktor kompanije „EM analitik solušents“ (EM Analytic Solutions) kaže da ova nominacija potvrđuje usmerenost na ulaganje u razvoj inovativnih alata.

- Alati bazirani na objašnjivoj veštačkoj inteligenciji i naprednoj analitici stvaraju novu poslovnu vrednost za naše klijente i poboljšavaju njihovu produktivnost i donošenje odluka. Radujemo se širenju prodaje naših softverskih rešenja na druga tržišta i različite industrije, uz konstantno prilagođavanje potrebama klijenata – kaže Nedeljković.

Vođa „CE Technology Fast 50“ programa u Srbiji, Slobodan Ćirić, je impresioniran kvalitetom ovogodišnjih učesnika.

- U svim segmentima rangiranja nalaze se mlade kompanije koje teže tome da doprinesu stvaranju boljeg sveta za sve nas. Posebno sam ponosan što imamo priliku da prepoznamo i podržimo domaće brzorastuće kompanije koje igraju ključnu ulogu u inovacijama i disruptivnim promenama na tržištu Uveren sam da će naredne godine biti još više kompanija iz Srbije na ovoj prestižnoj rang-listi – kaže Ćirić.

Na ovogodišnem izboru Poljska i Češka su imale najviše kompanija u glavnoj kategoriji "Najbržih 50" sa po 18 kompanija, zatim Hrvatska sa pet, Slovačka sa četiri kompanije, Rumunija tri, i po jedna kompanija iz Bugarske i Srbije.

Na listi i dalje dominiraju softverske kompanije – 31, a slede fintek, hardverske kompanije, one iz oblasti medija i zabave - sa po četiri predstavnika, kao i kompanije iz oblasti zdravstva i nauke o životu sa tri predstavnika.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike