Vlada Srbije usvojila Uredbu: Ograničene cene hleba i naftnih derivata - evo koliko smeju da koštaju

24.11.2023

09:45

0

Autor: M.M.

Određeno je i da ukupna stopa marže koja se obračunava na neto fakturnu cenu ne sme biti veća od šest odsto

Vlada Srbije usvojila Uredbu: Ograničene cene hleba i naftnih derivata - evo koliko smeju da koštaju
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500", koja ima za cilj zaštitu tržišta i sprečavanja deformacija u formiranju cena ove robe, od izuzetnog značaja za snabdevanja potrošača, a naročito nižih socijalnih kategorija, navodi se u saopštenju.

Uredbom je propisana maksimalna maloprodajna cena za hleb od brašna "T-500" u iznosu od 54,00 dinara, odnosno proizvođačka cena hleba od 46,31 dinara. Takođe, određeno je i da ukupna stopa marže koja se obračunava na neto fakturnu cenu ne sme biti veća od šest odsto.

24sedam/S.Š.
 

- Ograničavanje cene ovog proizvoda, na ovaj način, neće se odraziti na trgovce hlebom, s obzirom na to da su marže ostale na istom nivou, dok će, s druge strane, imati pozitivan uticaj na potrošače - saopšteno je iz Vlade.

U cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, a imajući u vidu da je tržište i dalje nestabilno, Vlada Srbije ograničila je cene naftnih derivata do 31. decembra 2023. godine, dodaje se u saopštenju.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike