Novica gaji kaktuse, i zna koliko se ide na robiju ako se ukrade „čupavi sedi starac“: Nesrećni su imali prvo "lišće"

23.11.2023

21:50

0

U kolekciji je više od hiljadu kaktusa i sukulenata sa svih kontinenata, od ekstremno retkih vrsta, do grusonija od gotovo metra u prečniku

Novica gaji kaktuse, i zna koliko se ide na robiju ako se ukrade „čupavi sedi starac“: Nesrećni su imali prvo "lišće"
Novica Janjić - Copyright Printscreen/RTS

Nadomak Ćuprije raste i cveta verovatno najveća kolekcija kaktusa u Srbiji. O njima više od pola veka brine Novica Janjić.

Hobi, ljubav, opsesija ili strast. Čak i Novici Janjiću, teško je da definiše svoj odnos prema bodljikavim ljubimcima. Svoj dom sagradio je odmah uz staklenik.

U kolekciji je više od hiljadu kaktusa i sukulenata sa svih kontinenata, od ekstremno retkih vrsta, do grusonija od gotovo metra u prečniku, koji su prvi put cvetali posle 35 godina.

„Atipični su, vanplanetarni, i ništa nemate slično na planeti što može da se uporedi sa kaktusima. Nesrećnici, oni su imali loše uslove za život, pa su svoje lišće, nekada su imali lišće... bili su toliko željni života, da su jednostavno transformisali lišće u bodlje, da vi preživeli nepovoljne uslove, i mi danas uživamo u njihovoj lepoti s trnjem“, rekao je Novica.

24sedam/Maja Kostić
 

Novica gaji biljke koje su i u svom prirodnom staništu retke i zaštićene vrste.

Sedi starac

„Imamo i čupave, koje u narodu zovu sedi starac. Potiče iz Meksika, tamo je zakonom zaštićen. Ako ga ukradete iz prirode, bez suđenja vas čeka robija od 22 godine“, dodao je Novica.

Janjić je posebno ponosan na svoju kolekciju agava. Agava znači najlepša, uzvišena, veličanstvena, ali je to i biljka sa ubedljivo najopasnijim bodljama.

Zanimljive su i po tome, kad treba da cvetaju, a cvetanje se dogodi nakon 24, 25 godina pa čak i na 70 godina, ona svu energiju potroši na cvetanje, da bi ostavila potomstvo, i ugine“, objasnio je kaktusar.

Gajeći kaktuse Novica Janjić je stekao na desetine prijatelja u Srbiji i svetu.

„O kaktusima može da se priča beskrajno. Toliko je vrsta, podvrsta, toliko je rodova, podrodova, tema je neiscrpna i on i ja razgovaramo 35 godina o kaktusima“, kaže Boban Simić, uzgajivač kaktusa i sukulenata.

Janjić ističe da mu je posebno drago što je za uzgajanje kaktusa zainteresovao i mnoge mlade ljude širom Srbije, uglavnom muškarce, od kojih neki danas imaju izuzetne kolekcije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike