MAT: Industrija uhvatila korak sa građevinom i agrarom

08.11.2023

12:27

0

Industrijska proizvodnja je doprinela rastu BDP kao i dve vodeće grane privrede

MAT: Industrija uhvatila korak sa građevinom i agrarom
Ilustracija - Copyright Profimedia

Izražene geopolitičke napetosti i sveopšta dekonjunktura evrozone letos su ograničeno delovale na usporavanje ekonomske aktivnosti u Srbiji, pa je ubrzan rast industrijske proizvodnje u julu, naročito u avgustu i septembru, a neočekivano je živnuo i prerađivački sektor, navodi se u najnovijem broju biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Statistički posmatrano, ukupan doprinos industrije realnom međugodišnjem rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) od oko 3,5 odsto u trećem tromesečju izjednačio se sa doprinosom poljoprivrede i građevinarstva, ističe se u tom biltenu koji izdaju Ekonomski institut u Beogradu i Privredna komora Srbije.

Autori ukazuju da je niža globalna tražnja kumovala nastavku smanjenja dinamike u spoljnotrgovinskoj razmeni, s tim što je u septembru, prvi put nakon eskalacije pandemije, pad robnog uvoza praćen i redukcijom robnog izvoza.

Međugodišnji pad vrednosti spoljnotrgovinske razmene u evrima registrovan je šesti mesec zaredom, a za prvih devet meseci približno četiri petine robnog uvoza pokriveno je izvozom.

U analizi se ističe da se pod uticajem nižeg uvoza popravlja platnobilansna pozicija, da rastu devizne rezerve, ali i da opadaju budžetska primanja po osnovu poreza na dodatu vrednost.

Što se inflacije tiče, navodi se da njeno usporavanje daje pozitivne efekte na međugodišnji obračun realne zarade koje od juna rastu, dok je nakon godišnjeg obrušavanja na uzlaznoj putanji i trend rasta realnog prometa na malo.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike