Ministarka: Poljoprivrednici neće da razgovaraju

15.11.2023

09:33

0

Resorna ministarka povodom protesta poljoprivrednika kaže da oni ne žele da razgovaraju, a da su sve stavke ranijeg dogovora ispunjene

Ministarka: Poljoprivrednici neće da razgovaraju
Jelena Tanasković - Copyright Tanjug/Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da će subvencije za poljoprivredu za 2024. godinu iznositi 100 milijardi dinara, i da će one biti raspoređene na 34 mere za poljoprivrednike.

Ministarka je pozvala sva udruženja poljoprivrednika da iznesu predloge o raspodeli novca, jer je taj novac, kako kaže, namenjen upravo njima.

Komentarišući to što poljoprivrednici blokiraju puteve i rafineriju NIS-a već treći dan, Tanaskovićeva je rekla da poljoprivrednici ne žele da razgovaraju, iako je od 13 tačaka dogovora iz maja ispunjeno svih 13.

- Vrata i Ministarstva i Vlade i Predsedništva su za njih širom otvorena, ali poljoprivrednici neće da razgovaraju - istakla je Tanaskovićeva za RTS.

Kako kaže, prethodnih dana pozivala je predstavnike udruženja poljoprivrednika na razgovore i podsetila da je to činila i predsednica Vlade Ana Brnabić.

Tanaskovićeva je rekla da je u nedelju dobila nove zahteve poljoprivrednika i da na sastancima nije bilo onoga što je, kako kaže, danas u javnosti.

Prema njenim rečima, protesti su politički obojeni.

Ona je prethodno već izjavila za Tanjug da izmene zakona i donošenje uredbi u ovom trenutku nisu mogući, jer Skupština ne zaseda, a Vlada je u tehničkom mandatu.

Takođe, najavila je i da će subvencije u 2024. godini svakako biti veće, ali da će biti isplaćivane shodno budžetu.

Udruženja poljoprivrednika nastavila su protest započet pre dva dana, zbog, kako kažu, lošeg položaja u kojem se nalaze.

Protest se nastavlja blokadom pojedinih saobraćajnica u različitim delovima zemlje, a učesnici protesta zahtevaju povećanje subvencija po hektaru na 300 evra, uređenje tržišta Zakonom o robnoj berzi i takozvani plavi dizel bez akcize.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike