Evropa se priprema za zimu s dva rata! "Izbegli smo ‘73, ali jedan potez mogao bi pokrenuti sunovrat, ključ leži kod - Irana"

12.11.2023

23:07

0

Evropska unija je prošle nedelje održala niz sastanaka sa zemljama koje proizvode naftu - Norveškom, Alžirom i Nigerijom

Evropa se priprema za zimu s dva rata! "Izbegli smo ‘73, ali jedan potez mogao bi pokrenuti sunovrat, ključ leži kod - Irana"
Granatiranje Pojasa Gaze - Copyright AP Photo/Abed Khaled

Nakon što se prošle zime Evropa suočila sa skupim energentima zbog rata u Ukrajini, ove bi godine sukob između Izraela i Hamase mogao dodatno uzdrmati energetska tržišta. Iako su tržišta za sada relativno mirna, taj bi sukob mogao da poremeti odnose Evrope s Bliskim istokom ili čak uvući Iran u direktnu konfrontaciju sa Izraelom i njegovim zapadnim partnerima, piše Politico.

Evropska komisija za energetiku Kadri Simson rekla je da je Evropa „opremljena da se suoči sa globalnim tržištem nafte i dizela“ jer su „naučili lekciju“ nakon ruske invazije na Ukrajinu.

- Pokušavamo dobro da razumemo sve naše ranljivosti kako bismo ih najbolje rešili i tako bili spremni za sve incidente ili hitne situacije - poručila je.

Kako bi preduhitrila bilo kakve potencijalne poremećaje, Evropska unija je prošle nedelje održala niz sastanaka sa zemljama koje proizvode naftu - Norveškom, Alžirom i Nigerijom.

24sedam/Profimedia
 

- Istočni Mediteran važno je poprište za evropsku energetsku sigurnost, s obzirom na to da je evropska energetska tranzicija još uvek završena u geopolitičkoj neizvesnosti - rekla je Simson.

Ograničen uticaj Gaze na tržište nafte

Sukobi u Gazi, i u manjoj meri duž izraelskih severnih granica s Libanonom, imali su samo ograničen uticaj na tržište nafte. Nakon vesti o napadu Hamasa 7. oktobra i odgovoru Izraela došlo je do rasta cena, ali je ove nedelje referentna vrednost nafte Brent pala za 4,2 posto, odnosno na oko 81 dolar po barelu što je nivo pre početka sukoba.

Tako se nije ponovila situacija iz 1973. godine, kada je Jomkipurski rat između Izraela i njegovih suseda podstakao velike arapske proizvođače da uvede embargo na izvoz izraelskim saveznicima. Velikim delom i zbog toga što su odnosi zalivskih zemalja s Izraelom puno bolji nego tada.

Stručnjaci stoga veruju da će zaliha nafte, ako se sukob ne proširi, ostati manje-više stabilne. Najveći rizik predstavlja Iran jer bi, u najgorem slučaju, širenje sukoba moglo dovesti do toga da ta zemlja poremeti plovidbu iz arapskih zemalja Zaljeva kroz Hormuški tesnac.

AP Photo/Vahid Salemi, File
 

- Ako Izrael počne da napada iransku teritoriju i Iran, posledica toga je da treba manje izvoziti, a onda Kina nema dovoljno sirove nafte i treba da je kupovati negdje drugo, što dovodi do vrtoglavog skoka globalnih cena. To je čitava spirala koja se odmah pokreće - rekao je Viktor Katona, vodeći analitičar za sirovi naftu u energetskoj obaveštajnoj kompaniji Kpler.

S druge strane, tržišta plina su već pod uticajem rata jer je Izrael „zatvorio svoje slavine“ na plinskom polju Tamar u moru, nekoliko sati nakon Hamasovog iznenadnog napada. Iako proizvodi relativno malo plina (oko 21 milijardu kubnih metara u poređenju sa ruskim 618 milijardi), Izrael je ključni izvoznik za Egipat u kojem su takvi zastoji opskrbe uzrokovali redovne nestanke struje.

Eskalacija s Iranom uticala bi i na tržište plina
 

Svaka esencija s Iranom mogla bi uticati na tržište plina jednako kao na tržište nafte jer se trećina svetskog ukapljenog prirodnog plina i šestina njegove nafte otprema upravo kroz Hormuški tesnac.

- Iz perspektive evropskog određivanja cena plina, još uvek izgledamo relativno dobro i to je uglavnom uzrokovano slabom potražnjom. Mnogi industrijski potrošači i dalje koriste manje plina nego pre prošlogodišnje energetske krize - rekao je Tom Marzec-Manser, voditelj analitike plina u robnoj obaveštajnoj kompaniji ICIS. Dodaje kako je sukob u Ukrajini imao znatno veći uticaj na EU od onoga u Gazi.

Prema Evropskoj komisiji, zemlje članice kolektivno su smanjile gotovo 20 posto svoje potrošnje prirodnog plina uoči prošlog zime, industrija je usporila proizvodnju, a obnovljivi izvori energije igraju puno veću ulogu u proizvodnji električne energije.

Uprkos tome, potrošnja je ponovo narasla u listu i to prvi put od početka rata, što je rani znak da bi preduzeće moglo da pokuša da obnovi svoju prijašnji nivo produktivnosti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike