U decembru redovno vozom do Segedina

14.11.2023

11:33

0

Železnički putnički saobraćaj između Segedina i Subotice biće uspostavljen 28. novembra, najavila mađarska strana

U decembru redovno vozom do Segedina
Ilustracija - Copyright Tanjug/Srbija voz

Mađarski ministar građevinarstva i saobraćaja Janoš Lazar najavio je na svojoj Fejsbuk stranici da se železnički saobraćaj između Segedina i Subotice obnavlja 28. novembra i da je to dogovoreno na sastanku ministara saobraćaja i unutrašnjih poslova Mađarske i Srbije.

- Zajednički cilj nam je da napravimo vozni red prilagođen putnicima koji uzima u obzir putne potrebe stanovnika i Subotice i Segedina - naveo je Janoš Lazar.

Ministri građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i unutrašnjih poslova Srbije Goran Vesić i Bratislav Gašić sastali su se u ponedeljak sa mađarskim ministrima unutrašnjih poslova i građevinarstva i saobraćaja Šandorom Pinterom i Janošem Lazarom na marginama 24. Komiteta ministara Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi (PCC SEE) koji se održao u Beogradu.

Ministri su razgovarali o mogućnostima ubrzavanja prekograničnog saobraćaja za putnike i teretni saobraćaj, kao o produžetku radnog vremena na manjim graničnim prelazima.

Oni su razmatrali i modalitete obavljanja granične kontrole na budućoj brzoj pruzi Beograd - Budimpešta, kako bi se spremno dočekao početak rada železničkog saobraćaja godine.

Kapitalni i sveobuhvatni radovi na toj brzoj pruzi započeti su u oktobru 2021. godine, a podrazumevali su i potpuno uklanjanje šina postavljenih 1869. godine.

Ova brza pruga projektovana je za brzinu od 120 kilometara na čas za putnički, i 80 kilometara na čas za teretni saobraćaj. Predviđeno je da proradi u punom kapacitetu sredinom 2025. godine.

Prvobitno je bilo najavljeno da će putnički saobraćaj krenuti 23. oktobra ove godine, ali je odloženo, a razlog za odlaganje ove železničke veze između dva pogranična grada kako je tada objašnjeno bio je što na mađarskom delu pruge još uvek nisu u potpunosti bili finalizovani završni radovi i sprovedena neophodna testiranja uređaja na samoj pruzi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike