Brza pruga Beograd-Budimpešta cilj, potreba i interes Srbije i Mađarske

19.05.2023

16:15

0

Ova pruga je jedan od najvećih i najznačajnijih međunarodnih infrastrukturnih i investicionih projekata u ovom delu Evrope, navode u saopštenju "Infrastrukture železnice Srbije"

Brza pruga Beograd-Budimpešta cilj, potreba i interes Srbije i Mađarske
Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Izgradnja brze pruge Beograd–Budimpešta zajednički je cilj, potreba i interes Srbije i Mađarske, zaključeno je danas na sastanku generalnog direktora "Infrastrukture železnice Srbije“ Nebojše Šurlana i generalnog direktora Grupe Mađarskih državnih železnica "MÁV-VOLÁN Group" Zoltana Paferija.

- Dve železničke kompanije zajedničkim aktivnostima i saradnjom u narednom periodu daće svoj doprinos da jedan od najvećih i najznačajnijih međunarodnih infrastrukturnih i investicionih projekata u ovom delu Evrope bude uspešno završen - navode u saopštenju "Infrastrukture železnice Srbije".

Radovi prema planu

Šurlan je, kako navode, upoznao kolege iz Mađarskih železnica sa iskustvima iz perioda izgradnje prve srpske brze pruge Beograd - Novi Sad, kao i izuzetno dobrim rezultatima u funkcionisanju železničke infrastrukture na ovoj deonici nakon što je puštena u saobraćaj 19. marta 2022. godine. On je upoznao čelnike Mađarskih železnica sa pozitivnim rezultatima koji su ostvareni u saobraćaju putničkih i teretnih vozova na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad.

- Radovi na izgradnji brze pruge Novi Sad-Subotica odvijaju se prema predviđenoj dinamici. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od konzorcijuma Kineskih železnica, koji izvodi radove na ovoj deonici, tražio je da ulože maksimalne napore kako bi brza pruga Novi Sad - Subotica bila završena do kraja 2024. godine - rekao je Šurlan.

Na sastanku je, navodi se u saopštenju, bilo reči o tehnologiji izvođenja radova na brzoj pruzi na teritoriji srpskih i mađarskih železnica, o praćenju i kontroli izvođenja radova. Govorilo se i o tehničkim rešenjima i infrastrukturnim mogućnostima za uspostavljanje saobraćaja vozova između Beograda i Budimpešte, primeni sistema bezbednosti i interoperabilnosti, kao i o međunarodnim i nacionalnim železničkim standardima i propisima prilikom izgradnje brze pruge i njenog puštanja u saobraćaj.

Srbija pre Mađarske završava deo pruge

- Dve železničke delegacije konstatovale su da su pitanja pograničnih poslova u saobraćaju putničkih vozova, o kojima već razgovaraju policije i carine Srbije i Mađarske, u nadležnosti resornih ministarstava i Vlada ovih država. Ali, da je svakako što kraće zadržavanje putničkih vozova na granicama u obostranom interesu - navodi se u saopštenju.

Kako objašnjavaju, s obzirom da će brza pruga u Srbiji od Beograda do Subotice, odnosno granice u Kelebiji biti završena pre nego na mađarskoj teritoriji, bilo je reči i o usaglašavanju saobraćajnih i tehnoloških pitanja, u prelaznom periodu do završetka čitave pruge do Budimpešte.

Čelnici dveju železnica razgovarali su i o završetku radova na izgradnji i elektrifikaciji pruge između Subotice i Segedina i budućem uspostavljanju saobraćaja putničkih vozova, ali i o trenutnom funkcionisanju teretnog železničkog saobraćaja između Subotice i Horgoša, navodi se u saopštenju. Takođe, bilo je reči o budućem projektu izgradnje međunarodne pruge Subotica - Baja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike