Mali na sastanku Kina - CIEZ: Pruga Beograd- Budimpešta primer saradnje s Pekingom

25.01.2021

11:32

0

Srpski ministar finansija na onlajn sastanku nacionalnih koordinatora za saradnju u mehanizmu Kina–CIEZ najavio učešće predsednika Srbije na Samitu 9. febr

Mali na sastanku Kina - CIEZ: Pruga Beograd- Budimpešta primer saradnje s Pekingom
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Ministar Siniša Mali je na onlajn skupu istakao da je Srbija čvrsto posvećena daljem jačanju i razvoju saradnje u okviru ovog mehanizma saradnje Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope.

Predsednik Vučić na Samitu 9. februara

Ministar Mali je rekao da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prihvatio poziv predsednika NR Kine Si Đinpinga i najavio da će da učestvuje na predstojećem 9. Samitu Kina–CIEZ, koji će biti održan u video formatu 9. februara ove godine.

Bez obzira na pandemiju, kineske kompanije u Srbiji nastavile su sa radom na implementaciji dogovorenih projekata, istakao je srpski ministar.

– Posebno izdvajam projekat modernizacije železnice na relaciji Beograd – Budimpešta, nastavak radova na izgradnji deonica autoputa, kao i na projektima u oblasti energetike, a u oktobru 2020. potpisan je i ugovor o izvođenju radova na izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad – Ruma – rekao je Mali i dodao da se očekuje intenziviranje saradnje u oblasti poljoprivrede, prosvete, nauke i tehnologije, inovacija…

– Uvereni smo da će Samit doprineti očuvanju kontinuiteta dijaloga na najvišem političkom nivou i postaviti nove pravce razvoja saradnje u ovom mehanizmu – rekao je Mali.

Kao nacionalni koordinator za saradnju sa NR Kinom, Mali je konstatovao da je, uprkos pandemiji COVID-19, došlo do daljeg jačanja kako bilateralne strateške saradnje između Republike Srbije i NR Kine, tako i saradnje u okviru mehanizma “17+1”.

Proćitajte još:

Mali je naglasio je da je pored solidarnosti, pandemija ukazala i na značaj veće povezanosti između zemalja u svakom smislu, i zahvalio se na pomoći u medicinskoj opremi, koja je tokom pandemije upućena u našoj zemlji.

On je dodao da je izuzetnog značaja multimodalna infrastrukturna povezanost između zemalja i u okviru borbe protiv COVID-19, ali i u cilju što bržeg ekonomskog oporavka u postpandemijskom periodu.

– Što brža izgradnja Ekspresne pomorsko-kopnene kinesko-evropske železničke linije, dela „Pojasa i puta“ u okviru koje je u toku i projekat modernizacije železnice na pruzi Beograd – Budimpešta, omogućiće još brži transport robe i bolju povezanost Kine i velikog broja azijskih zemalja sa Evropom – rekao je Mali.

Saradnja i protiv kovida

Ali saradnja nije samo privredna, jer Kina i Srbija pokazale su bliskost i u zdravstvenim aspektima pandemije korona virusa.

– Raduje nas što je Srbija prva zemlja u Evropi u koju su 17. januara ove godine isporučene vakcine kompanije „Sinofarm“ na čijoj proizvodnji su radili najeminentniji kineski naučnici – rekao je ministar Mali.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike