Rusi sve više dolaze: Evo koliko je ruskih državljana ove godine otvorilo firmu u Srbiji i čime se bave

15.10.2022

05:35

0

Autor: S. G.

I zvanični podaci pokazuju da je drastično porastao broj registrovanih firmi čiji su vlasnici Rusi

Rusi sve više dolaze: Evo koliko je ruskih državljana ove godine otvorilo firmu u Srbiji i čime se bave
Rusi - Copyright 24sedam/Profimedia

Da je u Srbiji, a posebno u Beogradu, sve više Rusa, sada je jasno svakome ko barem jednom prošeta ulicama glavnog grada, jer je gotovo nemoguće da ne čujete ruski jezik. Nakon početka sukoba Rusije i Ukrajine krajem februara ove godine, sve je više državljana Rusije koji su zbog toga došli u Srbiju. Veliki broj njih ovde je unajmio stan ili kupio kuću, ali i pokrenuo posao.

Ko su Rusi koji u sve većem broju dolaze u našu zemlju, da li ovde rade i kojim se poslovima bave? Naš portal potražio je odgovore na ova pitanja.

Vrtoglave brojke

Najnoviji podaci o poslovanju ruskih državljana, do kojih je došao portal 24sedam, pokazuju da su Rusi u mnogo većem broju nego ranijih godina pokrenuli neki biznis u našoj zemlji.

Tako je ove godine, od 1. januara zaključno sa 12. oktobrom, kako je 24sedam saznao u APR-u, u Srbiji registrovana ukupno 2.321 firma čiji su osnivači fizička i pravna lica iz Ruske Federacije, a to je čak 15 puta više nego u 2021. godini, što je rast od neverovatnih 1.469 odsto.

Naime, kako su nam rekli u APR-u, u periodu od 1. januara do 12. oktobra ove godine, u Registru privrednih subjekata koji vodi APR, registrovano je osnivanje 692 privredna društva i 1.629 preduzetnika, čiji su osnivači fizička i pravna lica iz Ruske Federacije.

Ima i Ukrajinaca

Kada je reč o građanima Ukrajine koji su pobegli iz svoje zemlje zbog ratnih dejstava, njihov broj je daleko manji u poređenju sa Rusima. Barem kada se radi o registrovanim kompanijama u Srbiji. Tako je od 1. januara do 12. oktobra ove godine, prema podacima APR-a, registrovano 36 privrednih društava i 20 preduzetnika čiji su osnivači fizička i pravna lica iz Ukrajine.

Taj broj je nešto malo veći u odnosu na podatke iz 2021, kada je u Srbiji registrovano 21 privredno društvo i devet preduzetnika čiji su osnivači iz Ukrajine.

S druge strane, kako su naveli, u 2021. godini je registrovano osnivanje 81 privrednog društva i 77 preduzetnika čiji su osnivači iz Ruske Federacije. Tako su Rusi ukupno ove godine pokrenuli 2.321 firmu u našoj zemlji, a u prošloj godini samo 158 preduzeća.

I kod Rusa najaktuelniji IT

Zanimljivo je i da su, kako saznajemo, najzastupljenije delatnosti ruskih kompanija ove godine računarsko programiranje, konsultantske usluge, dizajnerske delatnosti, kao i trgovina na veliko.

Kako je najviše preduzetničkih radnji, kako su istakli u APR-u, prvih pet delatnosti po broju osnovanih firmi su računarsko programiranje, nespecijalizovana trgovina na veliko, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije i delatnost reklamnih agencija.

Što se tiče privrednih društava koja su osnovali Rusi, tu je takođe najzastupljenije računarsko programiranje, a prate ih nespecijalizovana trgovina na veliko, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije i delatnost reklamnih agencija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike