Rusi se spremaju za zimu, kompanije prave zalihe

02.10.2023

14:43

0

Rekordna proizvodnja u Rusiji u poslednjih nekoliko godina podstaknuta je domaćom tražnjom

Rusi se spremaju za zimu, kompanije prave zalihe
Ilustracija - Copyright Profimedia

Proizvodnja u Rusiji je u septembru bila najveća za više od šest godina, tačnije od januara 2017. godine, saopštio je danas analitičarska kuća „Markit ekonomiks“.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u proizvodnji u septembru je porastao na 54,5 odsto, sa avgustovskih 52,7 odsto.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti, dok rezultat iznad 50 ukazuje na ekspanziju, rast ekonomske aktivnosti.

Kako se navodi na sajtu kompanije „S&P Global“, glavni uzrok za ovaj porast PMI je brz rast proizvodnje i novih narudžbina, podstaknut pre svega domaćom potražnjom.

Broj novih radnih mesta je najviše porastao od novembra 2000. godine, a poslovno raspoloženje se popravilo u odnosu na prethodni mesec.

Screenshot: Google Finance
Ruska rublja prema američkom dolaru u poslednjih godinu dana

 

Kako prenosi „Komersant“, u istom periodu je rekordno porasla kupovina sirovina, a prema mišljenju analitičara, ruske kompanije na ovaj način žele da stvore rezerve zbog oscilacija vrednosti ruske rublje i porasta inflacije.

Prema procenama Ministarstva ekonomije iz polovine septembra, inflacija će ove godine biti 7,5 odsto (umesto ranijih 5,3 odsto) a za 2024. je povećana sa 4,0 odsto na 4,5 odsto.

Trenutno je ruska rublja na 100 za jedna dolar, i od vrhunca iz juna prošle godine (1,85 dolara za 100 rublji) pala je 45 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike