Carina se modernizuje: Od danas i eCarina

13.11.2023

11:51

0

Uprava carina počela je danas sa implementacijom projekta modernizacije i automatizacije carinske procedure, kao i usklađivanja sa evropskim standardima

Carina se modernizuje: Od danas i eCarina
Ilustracija - Copyright Foto: Uprava carina

Srpska carina od danas primenjuje eCarinu, projekat koji je država pokrenula u nastojanju da poboljša carinski sektor i olakša međunarodnu trgovinu, a sprovodi ga Uprava carina u saradnji sa Ministarstvom finansija, Delegacijom EU u Srbiji i Privrednom komorom Srbije ((PKS).

Kako je danas na panel diskusiji "Carina na klik" održanoj u PKS kazao predstavnik Delegacije EU Martin Klauke, EU je za uvođenje ovog projekta u Srbiji izdvojila oko devet miliona evra.

- Ta sredstva su najviše usmerena ka digitalizaciji procesa carinjenja, odnosno procesa automatizacije uvoza i izvoza, ali i softveru za donošenje odluka. Nadamo se da će to doprineti poboljšanju trgovine između Srbije i EU, a trebalo bi da pruži i velike olakšice privatnom sektoru - kazao je on.

Prema rečima Klaukea na ovaj način se doprinosi i napretku usklađivanja Srbije u poglavlju 24.

Pomoćnik direktora Uprave carina Nataša Mirković kazala je da je projekat počeo da se radi krajem maja 2023. i očekuje se da će njegova puna primena biti u decembru 2025, dok bi ceo projekat trebao da se okonča krajem maja 2026.

- Ovaj projekat znači da ćemo digitalizovati carinske postupke uvoza i izvoza, kao i sistema carinskih odluka sa svim pratećim podsistemima. To konkretno znači brže carinjenje roba u uvozu i izvozu - kazala je ona.

Važno i za građane

Mirkovićeva je precizirala da će Uprava carina zahvaljujući ovom projektu brže obrađivati sve potrebne informacije i dokumentaciju, čime će se smanjiti vreme čekanja i troškovi poslovanja.

Prema njenim rečima, brži protok robe, manje administrativnih prepreka i usklađivanje sa evropskim standardima direktno doprinose rastu trgovine, povećanju prihoda i smanjenju operativnih troškova.

- Ovaj projekat ne donosi benefite samo za poslovnu zajednicu već i za sve građane u Srbiji koji carine robu - naglasila je Mirković.

Ona je dodala i da osim finansijske pomoći, Srbija dobija i ekspertsku pomoć EU za uvođenje ovog projekta.

Na današnjem skupu u PKS na kojem su se okupili stručnjaci, predstavnici državnih institucija, donatori i vodeće kompanije u Srbiji koje se bave međunarodnom trgovinom rečeno je da se projekat eCarina  bavi i administrativnim kapacitetima kako bi se obezbedila usklađenost sa evropskim carinskim zakonodavstvom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike