Moja prva plata: Poslodavci se prijavili, evo kada počinje prijava mladih

08.11.2023

09:03

0

Prva faza novog ciklusa plaćene prakse u programu „Moja prva plata“ je završena prijavljivanjem poslodavaca kod kojih će mladi raditi

Moja prva plata: Poslodavci se prijavili, evo kada počinje prijava mladih
Ilustracija - Copyright Freepik

Prijavljivanje poslodavaca i oglašavanje slobodnih radnih mesta, kao prva faza programa "Moja prva plata" završeno je juče a prema pomernim rokovima ovog programa koje je objavila Nacionalna služba za zapošljavanje.

Sledeća faza u okviru koje će se prijavljivati mladi kandidati za praksu u privatnim i javnim preduzećima, počeće 13. novembra i trajaće do 6. decembra.

Od 7. do 22. decembra poslodavci će birati kandidate među prijavljenim zainteresovanima na portalu "Moja prva plata“.

Najkasnije do 29. decembra biće objavljena konačna lista poslodavaca sa brojem izabranih izvršilaca na oglašenim radnim pozicijama.

Zaključivanje ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavaca i izabranih kandidata, kojima se uređuju međusobna prava i obaveze, biće obavljeno od 1. do 19. januara sledeće godine a u tom periodu mora početi i sprovođenje ovog programa.

Stažiranje za 10.000 mladih

Planirano je da se u program "Moja prva plata" u novom ciklusu uključi do 10.000 mladih starosti do 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva.

Program će se sprovoditi kod poslodavca, u privatnom i javnom sektoru, u trajanju od devet meseci, a realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa ali uz određenu mesečnu novčanu naknadu.

Tokom trajanja programa, Nacionalna služba za zapošljavanje će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 28.000 dinara, dok će mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 34.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Ovim programom daje se mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca, u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad, kako bi na taj način povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Javni poziv za ovogodišnji program „Moja prva plata“ i sve informacije o programu nalaze se na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i sajtu Moja prva plata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike