Za "Moju prvu platu" 70 odsto više prijavljenih nego što ima mesta

01.11.2022

09:39

0

Više od 17.000 prijava mladih stiglo na konkurs programa „Moja prva plata“, za koji se prijava kandidata završava danas

Za "Moju prvu platu" 70 odsto više prijavljenih nego što ima mesta
Prilika za praktično znanje: Mladi na poslu - Copyright Pixabay

U trećem ciklusu programa "Moja prva plata" konkurisalo je više od 17.000 mladih, a od danas počinje povezivanje sa potencijalnim poslodavcima.

Prvo kandidate za sebe selektuju prijavljene kompanije a potom, u drugoj polovini meseca i državni sektor. Ukupno se za primanje na stručnu praksu prijavilo 1.700 poslodavaca a broj mesta koji se nudi kandidatima je 10.000.

Od ukupnog broja kandidata koji su konkurisali 60 odsto je žena.

Program povezivanja sa poslodavcima omogućava podršku zapošljavanju mlađih od 30 godina, bez radnog iskustva sa najmanje završenom srednjom školom.

Dve nedelje nakon povezivanja, biće formirane konačne liste poslodavaca i kandidata i dostupne na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs.

U roku od 15 dana od dana objavljivanja ovih listi sledi potpisivanje ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata.

Kandidati će ući u kompanije u kojima će sticati svoja prva radna iskustva, neophodna znanja i veštine najkasnije do kraja decembra.

Program "Moja prva plata" traje devet meseci, a za to vreme Nacionalna služba za zapošljavanje kandidatima sa završenom srednjom školom mesečno će isplaćivati 25.000 dinara, a onima sa visokim obrazovanjem 30.000 dinara. Poslodavci po svom nahođenju mogu da na taj iznos dodaju svoj novac.

Program realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Privredne komore Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija Srbije i

Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Program "Moja prva plata" počeo je krajem avgusta 2020. godine i u dva ciklusa učestvovalo je skoro 18.000 mladih i oko 10.000 poslodavaca.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike